Udženija: Stavme, jinak mladí nebudou mít kde bydlet. Co pohne s vysokými cenami nemovitostí?

Náměstkyně primátora hlavního města Prahy Alexandra Uždenija (ODS)

Co na to vaše peněženka 13.5.2024

Pokud nebudeme stavět nové byty, mladší generace nebude mít kde bydlet, řekla v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS náměstkyně primátora hlavního města Prahy Alexandra Uždenija (ODS). Popsala také, co by mohlo pohnout s vysokými nájmy.

Podle Udženije je celý proces nové výstavby pro magistrát značně složitý. „Někdy projekty zaberou i 15 let. Poslední dobou se nám často stává, že se ihned odvolají sousedé z blízkosti plánované stavby,“ popsala náměstkyně.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala nevidí důvod pro výměnu dalšího ministra. Do čela vědy se zřejmě postaví Ženíšek

„Je pochopitelné, že nikdo nechce, aby se stavělo zrovna vedle něj, ale pokud je lidem jasné, že se vedle jejich domu nachází stavební pozemek, nemůže se nikdo divit, že k něčemu takovému dojde,“ pronesla v pořadu Co na to vaše peněženka.

Rezidenti by podle ní měli být ohleduplnější. „Pokud je projekt v rámci urbanismu šetrný a nijak megalomanský, měli by lidé přemýšlet, aby do celé věci zbytečně neházeli vidle,“ zdůraznila Udženija.

„Pokud by chtěl někdo zasahovat do zeleně či lesa, byla bych i já proti. Ale pokud jde o zástavbu, není nutné se odvolávat. Jestli nebudeme stavět, mladší generace nebude mít kde bydlet,“ upozornila ve vysílání CNN Prima NEWS.

Odborník na reality Oldřich Beránek je přesvědčen, že dlouhodobý růst cen nemovitostí bude pokračovat. „Tempo však může být výrazně menší. Větší nabídka bytů ze strany města může okysličit trh,“ uvedl v pořadu Co na to vaše peněženka.

S tím souhlasí i náměstkyně primátora. „Nárůst by pomohl i v rovině cen nájmů. Pokud by hlavní město spolu s městskými částmi disponovalo více byty a nastavilo by dostupnější ceny, zahýbalo by to s cenou tržního nájmu a došlo by i k vyvážení,“ podotkla.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Korespondenční volba je noční můrou demokracie, tvrdí Stoniš. Mlejnek navrhl opatrné řešení

Tagy:
stavba dům byt Alexandra Udženija nemovitost Praha nové byty Co na to vaše peněženka Oldřich Beránek