Štefan bojuje se zákeřnou ALS. Prognóza lékařů je špatná, rodina prosí o pomoc

Štefan s manželkou Andreou prožívali šťastné období. Vychovávali dvě krásné holčičky, rekonstruovali nově pořízený byt a těšili se na společně prožitou budoucnost. Vše se ale změnilo v květnu letošního roku, kdy lékaři Štefanovi diagnostikovali ALS. Průběh nemoci je u něj velmi rychlý a účinná léčba neexistuje. Dnes už sám nezvládne téměř nic a Andrea o něj pečuje v domácím prostředí. Jejich blízcí založili sbírku, která jim má v těžké životní situaci pomoct.

Štefan se se svou budoucí manželkou seznámil před 11 lety ve Zlíně. V Krajské nemocnici Tomáše Bati, kde Andrea absolvovala povinnou školní praxi, pracoval jako úsekový rentgenový laborant. O čtyři roky později si řekli ANO. V roce 2016 přivítali na svět první dceru Áju a o další dva roky později Máju. S pomocí banky nedávno koupili byt, který zrekonstruovali podle svých představ.

Poklidný rodinný život jim v květnu narušila zákeřná diagnóza. „Problémy začaly už v lednu, kdy se Štefan začal cítit slabý. Myslel si, že je to jen únava z práce a rekonstrukce nového bytu. Bolely ho nohy. Cestou do práce, kterou má pět minut od domova, musel často odpočívat,“ popsala sestřenice Andrey, zakladatelka sbírky na stránce Donio Hana Ťápalová.

Jeho stav se zhoršoval. Postupně nedokázal otočit klíčem v zámku nebo si zapnout knoflík na košili. „Štefan skončil na pracovní neschopnosti a berle se staly jeho parťákem pro chůzi. Schody do bytu vyšel velice stěží. Nakonec ho hospitalizovali a lékaři začali mít vážné podezření na nemoc ALS. I přes mnohá přání a modlitby nejbližších se bohužel diagnóza potvrdila,“ pokračovala Ťápalová.

ALS neboli amyotrofická laterální skleróza je progresivní, smrtelné, neurodegenerativní onemocnění motorických neuronů mozku a míchy. Způsobuje degeneraci a ztrátu buněk centrální nervové soustavy, která ovládá svalové pohyby. Pacient se postupně stává imobilním a je upoután na lůžko.

Se situací bojují velmi statečně

Průběh nemoci je u Štefana rychlý a účinná léčba bohužel neexistuje. „Za šest měsíců už přestal úplně chodit a každý jeho pohyb probíhá s vypětím všech sil. Drobná Andrejka 80kilovému Štefanovi pomáhá z lehu do sedu, polohuje ho, asistuje mu při osobní hygieně. Když chtějí jít ven na procházku, musí použít půjčený schodolez, jelikož v domě není výtah. Štefanovo tělo slábne a nezvládá ty nejběžnější činnosti. Nohy nejsou jediné, následují ramena a ruce, které nedokáže zvednout ani ohnout k tělu a neudrží drobný předmět,“ vysvětlila Ťápalová.

„I když oba velice statečně bojují s nastalou situací, největší starostí Štefana je, že neuvidí své holčičky vyrůstat a nebude tady pro ně,“ doplnila Andreina sestřenice. Prognóza lékařů není vůbec dobrá. „Délka života je dva až čtyři roky,“ řekla pro CNN Prima NEWS Ťápalová.

Aby rodině alespoň trochu pomohla v těžké životní situaci, rozhodla se založit pro ně sbírku. Výtěžek půjde na zaplacení osobní asistence pečovatelské služby, která by Andree s péčí o manžela pomohla. Finance by posloužily také na zaplacení potřebných pomůcek pro Štefana a k zabezpečení manželky a dvou nezletilých dcer pro nadcházející týdny.

Tagy: