Lipavský si předvolal ruského velvyslance. Útočníky na ukrajinskou nemocnici označil za odpad

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti)

Podle OSN šlo o ruskou raketu

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v úterý nechal do Černínského paláce předvolat ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského kvůli pondělnímu ruskému vzdušnému úderu na ukrajinská města. Informoval o tom mluvčí úřadu Daniel Drake. Při ruském útoku podle ukrajinských úřadů zahynulo přes 40 lidí včetně čtyř dětí, téměř dvě stovky osob utrpěly zranění. Ruské velvyslanectví v Praze ale v prohlášení odmítlo, že by Moskva v pondělí útočila na civilní cíle v Kyjevě, a českou vládu obvinilo z šíření protiruských narativů.

Útok zasáhl mimo jiné dětskou nemocnici, kde se léčí také děti s onkologickými nemocemi. „Rozhodl jsem o předvolání ruského velvyslance. Vrazi, kteří útočí na děti v nemocnici, jsou odpadem lidstva. Dostal pokyn to v Moskvě vyřídit,“ uvedl Lipavský na sociální síti X. Příspěvek sdílel také v angličtině a ukrajinštině.

Česko podle diplomacie také usilovalo o to, aby se mohl jeho zástupce k útoku vyjádřit na úterním jednání Rady bezpečnosti OSN, Rusko však vystoupení neumožnilo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrůza v Kyjevě očima svědků. Děti po dialýze vytahovali okny, batole operovali s baterkou

Se Zmejevským na ministerstvu jednal náměstek Jan Marian, Lipavský je v USA. Ruského velvyslance si česká diplomacie předvolává na ministerstvo opakovaně. Například letos v květnu byly důvodem kybernetické útoky na české instituce a kritickou infrastrukturu, v únoru pak úmrtí předáka ruské opozice Alexeje Navalného.

„České ministerstvo zahraničí nevyslyšelo postoj ruské strany,“ uvedlo ruské velvyslanectví v prohlášení, podle kterého Zmejevskij předal Marianovi prohlášení ruské diplomacie a ministerstva obrany k pondělnímu útoku na Ukrajině. Prahu pak zastupitelský úřad obvinil, že je „hlásnou troubou“ Kyjeva a jeho západních podporovatelů.

Pondělní mohutný ruský vzdušný úder zasáhl podle ukrajinských představitelů mimo jiné dětskou nemocnici Ochmatdyt. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že útok cílil na vojenský průmysl a základny ukrajinského letectva. Škody v Kyjevě způsobil „pád rakety ukrajinské protivzdušné obrany“, dodalo ministerstvo. Monitorovací mise OSN ale podle agentury Reuters uvedla, že dětskou nemocnici v ukrajinské metropoli velmi pravděpodobně zasáhla přímo ruská střela. Ukrajinská tajná služba SBU k tomu sdělila, že má jednoznačné důkazy, že dětskou nemocnici trefila ruská střela s plochou dráhou letu Ch-101.

V Radě bezpečnosti OSN se Česko plánovalo přihlásit k neochvějné podpoře Ukrajiny, vyplývá z připraveného projevu, který zveřejnilo MZV. „To, co se v pondělí stalo, je nepřijatelné. Je to za hranicí únosnosti. Česko nejostřeji odsuzuje ničivé útoky spáchané Ruskou federací,“ stojí v projevu, jehož přednesení Rusko podle diplomacie neumožnilo. Cílení na malé, nevinné a nemocné děti hypersonickými raketami pak ČR označuje za naprosto šokující. Ruská armáda musela dobře vědět, na jaké cíle míří a jaké škody způsobí.

Útoky na civilisty a civilní objekty jsou válečnými zločiny a musí okamžitě skončit, uvádí v projevu česká diplomacie. „Bohužel Rusko nadále zcela ignoruje mezinárodní právo i požadavky na trvalý a spravedlivý mír,“ stojí v dokumentu. Rusko měl v radě český zástupce označit za agresora. „Zahájení této války o územní agresi je volbou Ruska. Hrubé porušení Charty OSN a mezinárodního práva je volbou Ruska. Bombardování škol a nemocnic je volbou Ruska. Zabíjení dětí a civilistů je volbou Ruska,“ stojí v projevu.

Česko pak plánovalo apelovat na konkrétní kroky mezinárodního společenství směrem k ukončení války a podpoře suverenity Ukrajiny v jejích mezinárodně uznaných hranicích.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry mocného ukrajinského úderu. Video ukazuje demolici tanků i sebevraždu okupanta

Tagy: