Stoniš o večírku: Jurečka se chytil do vlastní pasti. Michopulos zmínil „operetní situaci“

Šéfredaktor týdeníku To Marek Stoniš a mediální expert Petros Michopulos

Marian Jurečka (KDU-ČSL) se chytil do vlastní pasti. Ohledně aféry večírku v době střelby na filozofické fakultě to uvedl šéfredaktor týdeníku To Marek Stoniš. O možném odstoupení ministra práce a sociálních věcí však podle něj není řeč, jelikož se může opřít o podporu premiéra Petra Fialy (ODS) i vlastní strany. Mediální expert Petros Michopulos vyzval, aby si účastníci této diskuse „nechladili žáhu na operetních situacích“ a řešili skutečně důležité záležitosti. Ve vysílání CNN Prima NEWS se oba shodli, že tuzemští politici neumí na podobné situace reagovat.

Stoniš zdůraznil, že za „normálních okolností“ by byl proti tomu, aby se zvažovala Jurečkova rezignace. „Považuji za jakýsi žánr morálního zatykače, když jsou představitelé státu naháněni na základě vánočního setkání se zaměstnanci,“ uvedl v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Stoniš: Jurečka je okno v domě určeném k demolici. Venkovský pracant, chválí Dolejší

„Jedná se o absurdní situaci, ale na druhou stranu se ministr chytil do vlastní pasti. V dobách, kdy působil v opozici, totiž sám výrazně vyzýval k rezignacím, a to mnohdy na základě bizarního odůvodnění,“ připomněl Stoniš případ, kdy lidovecký předseda vyzýval k odstoupení Milana Hniličky za „nenasazenou roušku během večírku“ v době protiepidemických opatření.

Šéfredaktor rovněž připustil, že šéf resortu mohl s ohledem na celou aféru lépe komunikovat. „Rozhodně však neodstoupí, jelikož má podporu premiéra a lidovců. Jde spíš o to, jak po něm celá kauza steče a jak ji překryje čas,“ shrnul ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle Michopulose se celá záležitost zbytečně nafukuje. „Jurečkovo řešení nebylo zcela na místě. Reakce byla tragická a jasně ukazuje, že většina českých politiků se v podobně kritických situacích neumí mediálně chovat,“ řekl.

„Ve veřejném prostoru to však začíná vypadat, že na fakultě střílel sám ministr práce. Připouštím, že se do celé věci zamotal a uvedl i několik nepravdivých tvrzení, ale na druhou stranu žijeme ve státě, v němž premiéra dělal soudně uznaný lhář,“ stočil kritiku k předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi.

„Je nezbytné, abychom se podobných věcí vyvarovali, jelikož v takovém případě si chladíme žáhu na operetních situacích a důležité záležitosti neřešíme,“ pronesl Michopulos ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jurečkova slova o rezignaci jsou podle něj částečně pouhým gestem. „Nyní je jako zajíc na honu, který se vyhýbá ranám, protože na samém začátku stála fatální chyba jeho týmu,“ řekl expert s tím, že otázka ohledně odstoupení je bezpředmětná.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ministr lže a premiér ho kryje, říká politolog. Zmínil jména možných Jurečkových nástupců

Tagy:
Marian Jurečka střelba podpora komentář kritika pořady CNN Prima NEWS reakce vláda Marek Stoniš odstoupení Zprávy plus Petros Michopulos Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky vánoční večírek