Poražení evropských voleb: „Vysátá“ SPD, neúspěšní Piráti nebo Paroubkova ČSSD

Předseda SPD Tomio Okamura

TK SPD a Trikolory k eurovolbám

Evropské volby přinesly letos spoustu poražených stran a hnutí. Patří mezi ně jednoznačně SPD Tomia Okamury, Piráti nebo bývalí vrcholní politici, kteří se marně snažili o comeback. Daleko za očekáváním zůstaly i protestní hlasy pro hnutí PRO Jindřicha Rajchla nebo Svobodné.

SPD a Petr Mach

SPD vedená Tomiem Okamurou se řadí mezi poražené. Opoziční hnutí obdrželo jen 5,73 procenta hlasů a zůstalo poslední politickou stranou, která překročila hranici pěti procent. Do Evropského parlamentu se navíc nepodívá lídr kandidátky Petr Mach, ale dvojka Ivan David.

ČTĚTE TAKÉ: Provokace i ostrá kritika. Je PirSTAN definitivně pryč? Spory Pirátů a Starostů se vyostřují

Jako neúspěch označil výsledek SPD i Okamura. „Vidíme, že strany s podobným programem nás předstihly. Přesvědčily občany, že další subjekty dokážou zabojovat více než SPD. A na to musí být jediná odpověď, že my musíme zabojovat o občany,“ řekl po zveřejnění výsledků.

Přitom už před volbami bylo z debat jasné, že SPD má vážné vyzyvatele. To potvrdili pro CNN Prima NEWS i politologové. „V těchto volbách SPD zvolila nepochopitelnou a podle mého špatnou taktiku. Hnutí se totiž spojilo s Trikolorou a udělalo jedničku kandidátky z Petra Macha a trojku ze Zuzany Majerové. To jsou oba bývalí členové ODS. Jejich myšlenka byla taková, že díky nim osloví zklamané voliče Spolu, kteří nesouhlasí s politikou vlády. Najednou se z podobných stran Přísahy a Motoristů a SPD stali rivalové a podle průzkumů na to doplácí SPD,“ řekl politolog Lukáš Valeš.

Piráti

Velkým poraženým jsou i Piráti. Místo stávajících tří europoslanců si na dalších pět let budou muset vystačit s jedinou zástupkyní – Markétou Gregorovou. Podobně jako u SPD se voličům nelíbilo rozložení kandidátky. Jedničkou byl totiž Marcel Kolaja, který byl ale přeskočen právě Gregorovou. I šéf strany Ivan Bartoš označil výsledek za velké zklamání. „Pracovně to pro nás znamená, že prostě budeme muset zabrat třikrát tolik než doposud,“ řekl po zveřejnění výsledků předseda Pirátů.

SOCDEM s Lubomírem Zaorálkem

Někdejší ministr zahraničí a kultury Lubomír Zaorálek se snažil obnovit zašlou slávu sociální demokracie pod značkou SOCDEM. Ani on ale neuspěl a musel skousnout porážku s 1,86 procenty hlasů. Straně ani nepomohlo, že se na spodních místech kandidátky objevila jména jako Vladimír Špidla, Michaela Marksová, Jiří Dienstbier nebo Ondřej Veselý.

Expremiér Jiří Paroubek ve straně ČSSD

Někdejší premiér Jiří Paroubek se znovu do aktivní politiky snažil dostat vícekrát. Například ve straně LEV 21 a naposledy na čelní kandidátce ČSSD. Strana ale nemá s dřívější vládní stranou nic společného. Oficiální zkratka totiž znamená Česká suverenita sociální demokracie. Ani využití dřívější slavné značky nepomohlo a Paroubek obdržel jen 7 579 hlasů, což stačilo na 0,25 procenta.

Svobodní

O Svobodných se dříve hovořilo jako o mladší a agresivnější verzi ODS. Jejich největší úspěch se odehrál v roce 2014, kdy se tehdejší předseda Petr Mach dostal do Evropského parlamentu s 5,24 procenty. Podobný výsledek ale strana nezopakovala. Svobodní získali jen 1,76 procenta hlasů a předseda Libor Vondráček dá svou funkci k dispozici.

PRO Jindřicha Rajchla

Organizátor několika protivládních demonstrací Jindřich Rajchl nedokázal využít svůj potenciál. Jeho protestní hnutí PRO získalo jen 2,15 procenta. Volilo ho necelých 64 tisíc lidí.

Tagy:
ODS ČSSD Tomio Okamura Evropský parlament Česká pirátská strana Jiří Paroubek Svoboda a přímá demokracie volby do Evropského parlamentu Strana svobodných občanů Petr Mach