Stovky zdravotních sester brojí proti povinnému očkování. Válek jejich rebelii nechápe

Zdravotní sestra (Ilustrační foto)

Deklarace sester

Několik stovek zdravotních sester podepsalo petici proti nátlaku na povinné očkování vybraných profesí. Takzvaná deklarace sester se přidává k podobnému prohlášení lékařů ze začátku prosince. Zdravotníkům vadí, že přestože pomáhali v první linii, neočkovaní a ti, kteří odmítnou posilovací dávku, mohou přijít o práci. Šéfka České asociace sester jejich jednání považuje za nekolegiální.

Organizátorka petice Adriana Čipižáková pracovala jako zdravotní sestra v pražské Thomayerově nemocnici. Z vlastní firmy se po letech vrátila do zdravotnictví, protože chtěla pomáhat během pandemie. To teď ale končí.

„Vzhledem k tomu, že nejsem ochotná se testovat, protože jsem nepředložila, zda jsem či nejsem očkována, mi přišel vytýkací dopis, že musím nastoupit na neplacené volno. Samozřejmě se mi to nelíbí, chtěla bych pracovat,“ řekla CNN Prima NEWS organizátorka petice.

Na daný postup si stěžuje i další zdravotní sestra. „Jak moc kolegiální je, že očkovaní nejsou testovaní? Přitom i o nich víme, že jsou přenašeči,“ poznamenala nespokojená zdravotnice.

Obě ženy onemocnění COVID-19 prodělaly a cítí se zdravé. Vakcínu vnímají jako neprověřenou. Jednou ze signatářek petice je i poslankyně SPD a zdravotní sestra Karla Maříková. „Dojde ještě k většímu odlivu lidí z těchto profesí, kde už jich je nedostatek,“ kritizuje zákonodárkyně.

Válek: Kdo jiný by se měl nechat očkovat?

Podle šéfky České asociace sester Martiny Šochmanové je bez očkování 18 procent personálu, tedy deset až patnáct tisíc sester. Některé sestřičky se na očkování ještě chystají, ale zatím jsou například po covidu. „Ten, který není očkovaný, odchází do karantény a oslabuje ten pracovní tým, takže já v tom vidím v podstatě nekolegiální chování,“ reagovala na petici Šochmanová.

S postupem rebelujících zdravotnic nesouhlasí nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Kdo jiný by se měl dobrovolně očkovat a jít příkladem, než zdravotníci, tedy i sestřičky?“ ptá se Válek.

Podle informací CNN Prima NEWS podobné deklarace proti nátlaku na očkování chystají i další profese, například policisté nebo hasiči.

Tagy: