Potřetí v řadě rekord. Ve středu přibylo téměř 55 tisíc nakažených koronavirem

Testování na koronavirus

Aktuální covidová statistika

Denní počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku ve středu poprvé za epidemii přesáhl 50 tisíc. Oproti předchozí středě se zhruba zdvojnásobil na 54 685. Rekord v počtu nově nakažených za den byl překonán už potřetí v řadě. Jen od začátku tohoto týdne denní nárůst množství nově potvrzených případů nákazy vzrostl o 80 procent.

Ve středu vzrostl proti minulému týdnu počet hospitalizovaných s covidem o 12 procent na 1 879. Těžce nemocných je ale o čtvrtinu méně než před týdnem.

Rekord v nárůstu počtu nově nakažených padl už v pondělí, kdy bylo potvrzeno 30 380 případů, a znovu pak v úterý s nárůstem 39 634 případů. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) řekl v neděli České televizi, že epidemie covidu bude v tomto týdnu vrcholit. Očekával však ještě vyšší nárůst. „Když ve středu budeme kolem 80 000, tak bych byl velmi spokojený,“ uvedl tehdy.

V Česku se v současnosti šíří nakažlivější varianta koronaviru omikron. V poslední době se tak zvyšuje i množství případů opakované nákazy u již dříve pozitivně testovaných lidí, které ministerstvo nezahrnuje do denního přírůstku nově nakažených. Ve středu počet opakovaných nákaz činil 4 945 případů, asi o sedm procent více než před týdnem. Celkem bylo opakovaných nákaz zatím zaznamenáno přes 71 000.

Stoupají i počty hospitalizovaných

Dál roste i tzv. incidenční číslo, tedy počet nových případů covidu za posledních sedm dní na každých 100 000 obyvatel. K dnešku se ze středečních 1 689 zvýšilo na rekordní hodnotu 1 957 případů.

Znovu začaly stoupat také počty lidí, kteří s covidem skončili v nemocnicích. Hospitalizovaných zatím ubývalo, a to už zhruba od začátku loňského prosince, kdy jich bylo kolem 7 000 a z toho přes 1 000 ve vážném stavu. Od pondělka ale podle aktualizovaných údajů ministerstva hospitalizovaných ve srovnání s předchozím týdnem přibývá. Navzdory nárůstu celkového počtu hospitalizovaných však dále klesá množství lidí ve vážném stavu. Na začátku předchozího týdne jich bylo skoro 300, kdežto nyní kolem 200.

Ve středu stoupl oproti předešlému týdnu asi o čtvrtinu počet testovaných. Provedeno bylo téměř 135 000 PCR testů a 18 000 antigenních. I přes nárůst počtu testů však rekordně vzrostly podíly potvrzených případů nákazy na množství testovaných.

U preventivních a plošných testů, kterých se provádí nejvíce, podíl pozitivně testovaných vzrostl z 13,77 procenta za předchozí středu na 26,76 procenta. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, stoupl podíl pozitivních z 23,39 procenta na 36,25 procenta. U preventivní i epidemiologické kategorie testů jde o nejvyšší podíly pozitivních od 1. června 2020, tedy za celou dobu, kdy jsou data pro jednotlivé kategorie testů k dispozici. Podíl pozitivních u diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšil z 34,73 na 49,72 procenta, což je nejvíce od 31. prosince 2020.

Tagy: