Středoškoláci dobrovolničí v přetížených nemocnicích. Poprvé vidí pacienty i umírat

Studenti v novojičínské nemocnici nastoupili dobrovolně na pomoc.

Nemocnice na severu Moravy a ve Slezsku jen stěží zvládají nápor pacientů s covidem. Leží jich tam přes 800 a zdravotníci jsou fyzicky i psychicky vyčerpaní. Někde jim už opět pomáhají studenti středních zdravotnických škol, mnozí se přihlásili dobrovolně. A řada z nich také poprvé zažívá kontakt s umírajícími pacienty.

Situace v nemocnicích je každým dnem horší a horší. Mnohé už omezily plánované operace či neakutní péči. Velkým problémem je navíc nedostatek zdravotnických pracovníků v prvních liniích. „Stav personálu je pomalu ale jistě tristní. Opravdu zůstávají jen ti nejsilnější a nejvěrnější,“ řekl CNN Prima NEWS Petr Rajnoch, primář ARO z novojičínské nemocnice.

Právě tam už nastoupili na pomoc studenti. Přihlásili se sami a dobrovolně, nečekali, až jim to někdo nařídí. To by mohlo nastat až s příchodem nouzového stavu. V zařízení pracují už 14 dní, z jejich slov je rovněž patrné, že po drsných zkušenostech z covidárií předčasně dospěli. Pod rukama už jim prošli i lidé, kteří zemřeli.

„Není to nic pěkného, ale člověk to musí zvládat. Jsou tady zase jiní, kteří potřebují naši péči,“ podělil se se svými zkušenostmi Lucián Horváth, student Střední zdravotnické školy AGEL Ostrava. „Pro člověka to rozhodně není příjemné. Aby ale člověk mohl dál dělat tu práci, musí to umět odventilovat – ten stres vědomí, že člověk, kterého ošetřuje, pravděpodobně umře,“ připojil svůj pohled Mirek Kohoutek ze stejné školy.

I vyučující jsou rádi, že se studenti pro pomoc rozhodli. Podle nich jim dá praxe mnohem více než teorie. „Žáci v současné době vypomáhají na JIP, kde ta odborná práce je na daleko vyšší úrovni a náročnější,“ sdělila štábu CNN Prima NEWS Alžběta Panáková, zástupkyně ředitele zmíněné zdravotní školy.

Epidemická situace v Moravskoslezském kraji je nicméně vážná, hejtman Ivo Vondrák (ANO) tak po vzoru Zlínského kraje volá po zpřísnění opatření. „I my jsme požádali krajskou hygienickou stanici o přijetí opatření, která omezí konání hromadných akcí, které považujeme za největší zdroj nákazy,“ přiblížil své požadavky hejtman. Hygienici ale reagovali tím, že takové zpřísnění musí vyhlásit ministerstvo zdravotnictví.

Tagy: