Útok na civilisty? Neomluvitelný, řekl Rakušan k činu v Moskvě. Hrůzný, dodal Vystrčil

Teroristický útok v Moskvě

Teroristický útok v Moskvě

Teroristický útok na bezbranné civilisty je neomluvitelný čin za každých okolností. Upřímnou soustrast rodinám a blízkým všech obětí, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Obdobně se vyjádřil také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který tragédii v obchodním domě v Krasnogorsku označil za strašnou a hrůznou. Útok, při kterém přišlo o život nejméně 62 lidí, dále odsoudila česká diplomacie.

Ruská policie se snaží dopadnout čtveřici pachatelů, kterým se podařilo uniknout, pátého teroristu údajně zadržela. Ve vážném stavu jsou desítky lidí.

„Česko odsuzuje teroristický útok v Moskvě. Útok na civilní obyvatelstvo je nepřijatelný. Upřímnou soustrast rodinám obětí,“ uvedlo ministerstvo. „Teroristický útok na bezbranné civilisty je neomluvitelný za každých okolností. Upřímnou soustrast rodinám a blízkým všech obětí otřesného násilí v Krasnogorsku,“ napsal na síti X Rakušan.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krvavý útok na koncertní síň v Moskvě: Nejméně 60 mrtvých, ozbrojenci jsou na útěku

„Teroristický útok je strašný a hrůzný, ať k němu dojde kdekoliv. Upřímnou soustrast rodinám všech obětí v Moskvě,“ vzkázal ve svém příspěvku na platformě X také šéf horní komory Miloš Vystrčil.

Skupina ozbrojenců střílela večer v koncertní síni. Pachatelé jsou pravděpodobně na útěku, informovala agentura RIA Novosti. Ruské úřady útok vyšetřují jako teroristický čin, viníka dosud neoznačily. Někteří ruští činitelé však obvinili Ukrajinu, na jejímž území Rusko vede agresivní vojenskou kampaň. Kyjev to důrazně odmítl.

Později se k útoku přihlásil Islámský stát. O jeho zapojení spekulovala také média. Připomněla, že některá zahraniční velvyslanectví v Moskvě v čele s americkou ambasádou na začátku tohoto měsíce varovala před bezprostředním ohrožením ze strany extremistů. K výzvě se připojil i český zastupitelský úřad.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje léčbu. Diagnózu označila za šokující.

Tagy: