Střelba do dobrovolníků na ruském výcvikovém táboře: 11 mrtvých a 15 zraněných

Ruský výcvikový tábor

Střelba ve výcvikovém středisku v Rusku

Nejméně 11 lidí zahynulo a dalších 15 utrpělo zranění při střelbě ve výcvikovém středisku v jihoruském Belgorodu nedaleko ukrajinských hranic. Do vojáků, kteří přijeli dobrovolně bojovat na Ukrajinu, začali střílet dva z nich. Podle Oleksije Arestovyče, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského citovaného agenturou Reuters, šlo o dva Tádžiky, kteří se s ostatními hádali kvůli náboženství.

Ruská média s odvoláním na ministerstvo obrany v sobotu uvedla, že útočníci původem z nejmenovaného bývalého sovětského státu byli zabiti. Reuters dodává, že tádžický původ útočníků zatím nelze ověřit z jiného zdroje než od Arestovyče.

„Během střeleckého výcviku s osobami, které dobrovolně vyjádřily přání účastnit se speciální vojenské operace proti Ukrajině, zahájili teroristé palbu z ručních zbraní na personál jednotky," citovala agentura RIA prohlášení ministerstva obrany.

Osoby se zraněními různé závažnosti byli převezeni do nemocnice, doplňuje agentura Reuters. „Dva teroristé byli na místě zabiti odvetnou palbou,“ informovalo ministerstvo.

Tádžikistán je postsovětskou republikou s významnou muslimskou většinou; až 98 procent obyvatel vyznává nějakou formu islámu. V Rusku je naopak dominantním náboženstvím pravoslaví.

Střelba se odehrála uprostřed „částečné“ mobilizace, kterou 21. září nařídil prezident Vladimir Putin. Vyhlášení mobilizace vyvolalo protesty a přimělo statisíce lidí k útěku z Ruska. Podle úřadů má být do armády povoláno 300 000 záložníků, a to především lidé s předchozími bojovými zkušenostmi.

Špatná organizace mobilizace

Ruské vedení tvrdí, že mobilizace se bude týkat pouze lidí, kteří v armádě sloužili v nedávné době. Aktivisté a skupiny na ochranu práv ale informovali, že vojenské odvodní úřady shromažďovaly lidi bez jakýchkoli zkušeností s armádou. Někteří z nich byli navíc ze zdravotních důvodů nezpůsobilí ke službě.

Někteří z čerstvě povolaných záložníků podle agentury AP zveřejnili videa, na nichž jsou nuceni spát na podlaze nebo dokonce venku a dostávají zrezivělé zbraně, než jsou posláni do předních linií. Úřady přiznaly, že mobilizace byla často špatně organizovaná, a slíbily, že situaci zlepší.

V oblasti řešili i požár skladu

V Belgorodské oblasti pak v sobotu řešili i vypuknutí požáru ve skladu ropy. Gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov informoval, že k němu došlo v důsledku ostřelování lokality ukrajinskou armádou.

„Opět jsme byli svědky ostřelování. Jedna ze střel zasáhla sklad ropy v Belgorodské oblasti. Hasiči již s požárem bojují, šíření plamenů nehrozí,“ napsal Gladkov na sociální síti Telegram. Později uvedl, že požár již byl uhašen. Agentura TASS napsala, že v ropném skladu u obce Razumnoje byla poškozena jedna z deseti nádrží. Razumnoje se nachází asi 11 kilometrů od města Belgorod.

Tagy: