Senior bezhlavě pálil na parket a zabil 10 tanečníků. Kdo byl šílený střelec z Kalifornie?

Policisté v americké Kalifornii identifikovali střelce, který ve městě Monterey Parku v neděli večer zastřelil deset lidí a další zranil. Má jím být Huu Can Tran, kterému bylo již 72 let. Střílel v tanečním studiu, které přitom v minulosti pravidelně navštěvoval a dokonce se zde poznal se svojí budoucí manželkou. Po první střelbě chtěl vraždit ještě v jiném studiu, tam ho však odzbrojili a Tran uprchl. Nakonec na útěku spáchal sebevraždu.

Stařík, který pocházel z Číny a později emigroval do Spojených států, vešel do tanečního studia Star Ballroom v neděli večer. Právě v době oslav lunárního Nového roku. Znali ho tam. Ačkoliv poslední roky už do studia podle všeho nechodil, léta patřil k pravidelným návštěvníkům tanečních kurzů.

Podle americké televize CBS přišel Tran do studia, kde hledal svoji manželku. „Našel ji. Pak začal na všechny, co tančili, střílet,“ popsala stanici svědkyně. Řádění 72letého muže nepřežilo deset lidí a dalších deset jich utrpělo zranění.

To však střelci zjevně nestačilo. Následně totiž nasedl do auta a vyrazil do dalšího tanečního studia v blízkém městě Alhambra. Zde už však k žádnému neštěstí nedošlo. Místním návštěvníkům se totiž podařilo Trana odzbrojit, tak raději utekl.

V tanečním studiu poznal svou nastávající

Do tanečního studia, kde vraždil, v dřívějších letech chodil pravidelně. Dokonce tam poznal svou manželku, se kterou se však později rozvedl. Žena pod příslibem anonymity pro CNN řekla, že se s Tranem ve studiu seznámila zhruba před dvaceti lety. Muž si jí všiml na jedné z hodin, představil se a nabídl jí lekce zdarma. Nedlouho poté se s ní oženil.

Ačkoliv se k bývalé manželce údajně nechoval násilnicky, měl podle ní velmi prchlivou povahu. Snadno se rozčílil, například když žena vynechala lekci tance. Dvojice se rozešla v roce 2006 prý na žádost Trana.

Na střelce zavzpomínal i další z jeho známých ze studia. „Znám mnoho lidí, kteří do studia často chodili,“ řekl pro CNN muž, jehož jméno televize neuvedla. Dodal, že se bojí, že mezi mrtvými budou i další jeho známí. Trana prý v tančírně „neviděl několik let“.

Známý střelce poznamenal, že Tran si v minulosti stěžoval na některé instruktory, kteří ho údajně neměli rádi a „říkali o něm ošklivé věci“. Měl se také chovat nepřátelský k některým lidem.

Sebevražda v dodávce

Po útěku z druhého tanečního studia 72letý muž uprchl a dojel až do blízkého města v losangeleském okrese Torrance. Tam jej policisté obklíčili v jeho bílé dodávce. Následně se z vozu ozval výstřel. Když otevřeli dveře auta, našli Trana mrtvého.

„Podezřelý byl zasažen kulkou a byl na místě prohlášen za mrtvého,“ prohlásil šerif okresu Los Angeles Robert Luna. V automobilu se našla také poloautomatická pistole a další střelná zbraň. Držení jedné ze zbraní možná není v Kalifornii legální, uvedla policie. Jaký byl konkrétní motiv postaršího střelce policie nezveřejnila, čin stále prošetřuje. Nyní je v plánu domovní prohlídka u střelce.

Tagy: