Střelce ze školy v Praze měl inspirovat čin ze zahraničí. Kde dále došlo k podobným útokům?

Střelby na školách ve světě

Střelby na školách ve světě

Střelec z Filozofické fakulty UK se údajně k hrůznému činu inspiroval v zahraničí – konkrétně školním útokem ze 7. prosince v Rusku. Ten měl být momentem, kdy se definitivně rozhodl vraždit. Tragických činů se letos ale událo spoustu, třeba ve Spojených státech, nebo v Srbsku.

Ruským Brjanskem, který leží u hranic s Ukrajinou, otřásl na začátku prosince brutální útok. Čtrnáctiletá žačka gymnázia Alina Afanaskina si přinesla do třídy brokovnici. Zastřelila dva spolužáky a pak sama sebe. Právě toto měl být čin, kterým se střelec z Filozofické fakulty v Praze inspiroval, alespoň to měl tvrdit na svém telegramovém účtu, jehož věrohodnost ale nikdo dosud nepotvrdil. Nicméně na něj poukázal i policejní prezident Martin Vondrášek na tiskové konferenci.

ČTĚTE TAKÉ: Útočník ze školy může mít na svědomí i vraždy v Klánovicích, popsala hrůzy policie

„Chci provést školní střelbu a pokud možno sebevraždu, Alina Afanaskinová mi moc pomohla. Byla poslední kapkou. Jako by mi přišla na pomoc z nebe právě včas,“ měl znít jeden z jeho údajných příspěvků.

Rusko se v posledních letech potýká s nárůstem školních střeleb, kvůli kterým zpřísňuje zákony o držení zbraní. Absolutní prim ale hrají Spojené státy.

Před nedávnem došlo k incidentu na Nevadské univerzitě v Las Vegas. Střelec tam přišel s úmyslem vraždit profesory. On sám byl neúspěšným vysokoškolským vyučujícím ve finančních problémech. Zastřelil tři lidi, než ho policie zlikvidovala. Na amerických školách letos už došlo k nejméně 82 střeleckým útokům. Zemřelo při nich nejméně 39 lidí.

Střelba v Las Vegas:

Na začátku května se odehrál útok i blíže České republice, v srbském hlavním městě Bělehradu. Teprve třináctiletý žák postřílel při pečlivě naplánovaném masakru devět dětí a člena ochranky zbraněmi svého otce.

Policie útočníka zatkla. Pro velmi nízký věk skončil v psychiatrické léčebně. Hned další den došlo ještě k dalšímu podobnému incidentu, dvacetiletý mladík zastřelil ve vesnicích nedaleko Bělehradu celkem 10 lidí. Srbsko bylo několik dní v naprostém šoku a tisíce lidí vyšly do ulic, aby protestovaly proti vládě, která rychle vyhlásila nová omezení držení zbraní.

Tagy: