Střet Bidena a Trumpa je na spadnutí. Oba vyhráli v Michiganu, čelili kritice muslimů za Gazu

Donald Trump a Joe Biden

Biden a Trump ovládli primárky v Michiganu

Joe Biden a Donald Trump s přehledem vyhráli úterní primárky svých stran v Michiganu, ukazují výsledky po sečtení drtivé většiny hlasů. Současný demokratický prezident a jeho republikánský předchůdce se stejně jako před čtyřmi lety podle všeho v listopadu znovu utkají v prezidentských volbách. Biden však v Michiganu narazil na značný podíl protestních hlasů mezi demokraty, kteří neschvalují jeho přístup ke konfliktu na Blízkém východě, a Trump čelí umírněnému křídlu Republikánské strany, pro které není vhodným kandidátem.

S tím, že by Biden měl mít jakýkoliv problém suverénně porazit svého jediného významnějšího zbývajícího soupeře, člena Sněmovny reprezentantů Deana Phillipse, se nepočítalo, o to pozorněji se ale sleduje počet lidí, kteří se pro něj nevysloví, a místo toho na jejich lístku bude uvedeno, že nejsou pevně rozhodnutí (uncommitted).

KOMENTÁŘ: Trump, nebo Biden? Koho a proč si přeje Čína

Michigan je totiž jedním z tzv. swing states, tedy „kolísavých“ států, které nejsou dlouhodobě baštou jedné či druhé strany a které bývají v americkém volebním systému rozhodující. I ztráta několika tisíc hlasů, například kvůli nespokojenosti s Bidenovou údajně přílišnou podporou Izraeli, tak může mít v listopadu zásadní dopad. Svůj lístek jako „nerozhodnutý“ v úterý označilo asi 101 tisíc demokratů v Michiganu, ukazují čísla po sečtení 98,5 procenta hlasů.

V republikánských primárkách nyní Trump znovu jasně porazil svou poslední významnou soupeřku, kterou je někdejší velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová. Stejně jako v případě Bidena a poklesu jeho podpory mezi Američany arabského původu nicméně média sledují počty umírněných republikánů, pro které je Haleyová vhodnější kandidátkou.

Ačkoliv oba kandidáti s největší pravděpodobností už drží svou stranickou nominaci do volebního finále pevně v rukou, ztráty důvěry u některých jejich přirozených voličů v kampaňových týmech budí obavy, jak se kandidátům v Michiganu povede v listopadu, kdy budou čelit sobě navzájem, uvádí Reuters.

V 11:15 SELČ bylo podle serveru Politico v Michiganu sečtených 98,6 procenta¨republikánských hlasů a 98,5 procenta demokratických, přičemž podpora Trumpa dosahovala 68 procent hlasů a podpora Haleyové 26,5 procenta. U demokratů měl Biden 81 procent hlasů, ale k tomu právě vysoký podíl 13,3 procenta „nerozhodnutých.

Voliči v primárkách v Michiganu mohou na lístku uvést, že jsou „nerozhodnutí“ a vyjádřit tak pochybnost, že dotyčný kandidát má podporu stranické základny. Není jasné, jaký podíl těchto demokratů se tak rozhodl kvůli Bidenově zahraniční politice vůči konfliktu na Blízkém východě. Bývalý demokratický prezident Barack Obama v roce 2012 v primárkách Michiganu čelil asi 21 tisícům „nerozhodnutých“, připomíná Reuters. U Bidena nynějších 13,8 procenta odpovídá asi 98 500 voličům.

Ve volbách v roce 2020 Biden Trumpa porazil těsně o 2,8 procentního bodu s rozdílem pouze 154 188 hlasů. V Michiganu je přes 8,2 milionu registrovaných voličů a v roce 2020 jich k volbám přišlo 71 procent.

Kompletního průvodce k americkým prezidentským volbám najdete v našem přehledném článku zde, včetně interaktivních grafů a map.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jednání premiérů V4 v Praze se neobešlo bez nervózních pohledů, protestů a rozpačitých momentů. Podívejte se na reportáž níže, jak probíhala schůze předsedů vlády.

Tagy: