STAN chrlí jednoho bankéře za druhým. Síkela nemá politické zkušenosti, tvrdí politolog

Nevýhodou nového kandidáta na post ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely je nedostatek politických zkušeností. Ve zprávách na CNN Prima NEWS to řekl politolog Lukáš Jelínek.

Síkela v navrhované budoucí sestavě vlády nahradil místopředsedu Starostů Věslava Michalika, který se nominace vzdal minulý týden kvůli spekulacím o svém podnikání. „Je to překvapení, že se STAN stává stranou chrlící bankéře, i pan Michalik byl původně z bankovního sektoru,“ pronesl politolog Lukáš Jelínek.

Za výhodu Síkely považuje to, že pochází z bankéřského prostředí, které je velmi progresivní a promodernizační. A to se prý může českému průmyslu hodit. „Nevýhoda je, že je to člověk, který nemá politické zkušenosti, na rozdíl od Michalika. Přeci jen, jako člen vlády nebude rozhodovat jen o svém resortu, ale o celé řadě politických otázek a my nevíme, jaké názory zastává,“ varoval Jelínek.

Tento akt hnutí STAN označil za „vytáhnutí králíka z klobouku“, na které jsme byli zvyklí spíš od premiéra Andreje Babiše. „Je otázka, nakolik si hnutí STAN stačilo nového kandidáta prověřit, aby nedopadl jako předchozí Michalik. S ním se sice dobře znali, ale nedohlédli na jeho kostlivce ve skříni. Doufám, že u Síkely to proběhlo důkladněji,“ podotkl.

Problém všech bankéřů a podnikatelů

Síkela je podle lídra Starostů nezpochybnitelným odborníkem díky zkušenostem z vrcholných manažerských pozic v bankovním sektoru. Právě proto se bude pohybovat po tenkém ledě. „To je problém bankéřů, kteří mají celou řadu byznysových kontaktů a kteří se spoustou podnikali a podnikají,“ sdělil Jelínek.

„Bude těžké to uhlídat a on sám musí počítat s tím, že média budou velmi pečlivě sledovat jeho kroky. U bankéřů je riziko mnohem větší, než kdyby se jednalo o běžného zaměstnance, starostu nebo podnikatele s velmi úzkým portfoliem,“ odůvodnil.

Předseda STAN Vít Rakušan si ale za kandidátem stojí. Síkela je podle něj člověk, který na mezinárodní úrovni bude dobře reprezentovat zájmy České republiky. „Nikdy nebyl členem žádné politické strany, ani před listopadem 89, naopak byl aktivní v listopadových událostech ve studentském hnutí. Je to člověk, který STAN dlouhodobě – co se tématu průmyslu týče – podporoval,“ sdělil Rakušan pro CNN Prima NEWS.

A podobně mluvil i premiér Petr Fiala, který Síkelu označil za zkušeného manažera. „V následujících dnech se s ním setkám, abychom probrali priority resortu,“ doplnil.

Tagy: