Srážka vlaků v Libni: Strojvůdce byl tak opilý, že nemohl na výslech. Fungovaly zabezpečovače?

Srážka vlaku v Praze

Srážka vlaků pokračování případu

Strojvůdce jednoho z vlaků, které se ve středu srazily v Praze, byl tak opilý, že ho policisté nemohli vyslechnout. Muži zákona dále zjišťují okolnosti nehody. Otázkou zůstává, zda fungoval takzvaný vlakový zabezpečovač, upozorňují experti. Zasahující policista pro CNN Prima NEWS popsal, jak vypadala situace na místě jen pár okamžiků po srážce dvou souprav.

Počet zraněných po středečním střetu vlaků v pražské Libni se vyšplhal na 35. Strojvůdce, který měl být v zácviku s instruktorem a narazil do stojícího vlaku před ním, je podezřelý z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

K TÉMATU: Recidivista ukopal v Chanově svou partnerku. Do vězení půjde na 16 let, před soudem se kál

Bez trestu zřejmě nevyvázne ani druhý strojvůdce vlaku, který ve chvíli střetu stál. Policisté mu naměřili v dechu kolem dvou promile, potvrdil již ve středu ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Kriminalisté rozšířili právní kvalifikaci případu na ohrožení pod vlivem návykové látky. Strojvedoucí se včera (ve středu, pozn. red.) podrobil lékařskému vyšetření i s odběrem krve,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí pražské policie Jan Daněk.

„Po tomto vyšetření museli policisté vzhledem ke stavu strojvedoucího několik hodin čekat, aby se muž mohl podrobit úkonům trestního řízení,“ objasnil mluvčí.

Celý případ se nyní vyšetřuje. Bývalý generální inspektor Českých drah a exministr dopravy Zdeněk Žák upozornil na možnost nefunkčního vlakového zabezpečovače, který by mohl varovat posádku. „Opilý strojvůdce v druhém vlaku je zcela nemyslitelný. Roky apelujeme na to, aby se každý před nástupem do směny podrobil testu na přítomnost alkoholu v krvi. Nic to nestojí, jde jen o organizaci,“ připomněl.

Mluvčí Správy železnic Nela Eberl Frienová však ujistila, že na dotčené trati je taková technologie v provozu. „Pokud má vlakový zabezpečovač nainstalovaný i vlak, funguje tak, že zopakuje strojvedoucímu v kabině informaci, která svítí na dalším návěstidle,“ sdělila pro CNN Prima NEWS.

Dopravce na dotaz CNN Prima NEWS, zda v soupravě bylo toto zařízení nainstalováno, a popřípadě zda fungovalo, reagoval s tím, že celou věc nehodlá komentovat.

Cestující byli v šoku, popsal policista

Policisté přijeli na místo nehody z ulice Čuprová. Člen zasahující skupiny Dominik Kába popsal pro CNN Prima NEWS, že museli s kolegy překonat prudký svah. „Když jsme se dostali do soupravy, všude byl chaos – někdo křičel, někdo byl v šoku. Jde ovšem o standardní reakci na podobné události,“ podotkl policista. Spolu s kolegy se snažil cestující v šoku uklidnit a koordinovat pomoc.

Celou situaci na místě komplikoval obtížný terén. „Většinu lidí jsme museli položit na nosítka a odnést je k mostu,“ dodal Kába.

VIDEO: Jeden z vlaků před srážkou projel návěstidlo zakazující jízdu

Ke střetu souprav došlo ve středu ráno. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Podle Drážní inspekce vlak minul návěstidlo zakazující jízdu. Škoda je přes 31 milionů korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Další vývoj v sektě „Boha šaška“. Otec děvčátka, jemuž zemřela při porodu matka, prosí o peníze

Tagy: