Student ve Francii napadl 66letou učitelku. Prodětská politika je katastrofa, říká expert

Útoky na učitele ve Francii

Pět měsíců podmíněně, 140 hodin veřejně prospěšných prací a kurz občanské výchovy. Takový trest vyfasoval francouzský student, který před nedávnem hrubě napadl ve třídě učitelku. Incident natočili spolužáci na telefon a záznam šířili po internetu. Video vyvolalo obrovskou vlnu pobouření a zároveň posloužilo jako důkaz u soudního líčení.

Záznam viděly už miliony lidí. Osmnáctiletý mladík se uprostřed vyučování zvedne a odchází ze třídy. Učitelka u dveří mu v tom chce zabránit. Student vzápětí prudce zabere za dveře a ženu povalí na zem.

Případ šestašedesátileté učitelky není zdaleka ojedinělý. Agresivita studentů a násilí na školách trápí Francii čím dál víc. Ostatně právě v těchto dnech si Francouzi připomínají první výročí od smrti Samuela Pattyho, učitele sťatého na ulici radikálním islámským studentem. Tato žena ale neváhala a případ oznámila policii. Ta násilníka zadržela a poslala před soud. Kromě podmínky vyfasoval veřejně prospěšné práce, kurz převýchovy a také zákaz přiblížit se k nyní již bývalé učitelce.

Stížnosti pedagogů

Na upadající francouzské školství a špatné podmínky pro výuku si někteří tamní učitelé stěžují dlouhodobě. A padesátka jich teď sepsala petici za urychlenou reformu. „My, učitelé a profesoři středních a vysokých škol, vyzýváme svými hlasy k reformě francouzského vzdělávacího systému, který má být založený na zásluhách, skvělých výsledcích a autoritě. Věříme, že prezidentské volby 2022 jsou zásadní příležitostí takovou reformu uskutečnit,“ píše se ve výzvě francouzských učitelů.

Jedním z těch, kdo na úroveň školství už dlouho upozorňuje, je i vycházející hvězda francouzské pravice – novinář Eric Zemmour. „Politika vše pro dítě a jednotná škola. To je katastrofa. Úroveň se úplně propadla. Je potřeba obnovit osvědčenou republikánskou školu, jakou jsme měli v 70. letech. Znovu požadovat jistou úroveň. Zavést postupové zkoušky, udělat výběrové třídy a třeba nepřijímat na vyšší stupně škol žáky, kteří ani neumějí číst a psát francouzsky,“ má jasno Zemmour.

Tagy: