Stupňování sankcí proti Rusku nás fatálně ohrožuje. Je to nesmyslná politika, říká Drulák

Politolog a bývalý český velvyslanec Petr Drulák

Evropská unie se shodla na osmém balíku sankcí vůči Rusku. Politolog Petr Drulák se ale domnívá, že jde o nesmyslnou politiku. „Měli bychom si položit otázku, co sankce udělají s námi, jejich stupňování nás fatálně ohrožuje,“ řekl. Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno ale upozorňuje, že Západ je schopný si najít nové zdroje.

Zástupci zemí Evropské unie se shodli již na osmém balíku sankcí proti Rusku kvůli jeho agresi vůči Ukrajině. Ten obsahuje i zavedení cenového stropu na ruskou ropu. Na sankčním seznamu navíc přibudou desítky Rusů.

Podle politologa Petra Druláka mohou sankce vést až k úplnému odříznutí ekonomických vztahů. „Je to poměrně nesmyslná politika. Sankce průběh válečných operací neovlivňují. To, že Ukrajinci dobyli zpět území, není výsledkem sankční politiky. Na sankcích je nebezpečné, že nás vedou do ekonomické zhouby,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Drulák. Podotkl, že bychom si měli položit otázku, co sankce udělají s evropskými ekonomikami a se soudržností NATO a Evropské unie. „Další stupňování sankcí nás ekonomicky naprosto fatálně ohrožuje,“ dodal Drulák.

Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno to ale odmítá. „Sankce vidím jako něco, co krátkodobě postihne evropskou ekonomiku. Nepodceňoval bych ale schopnosti Západu najít nové trhy a zdroje,“ podotkl s tím, že letošní zima bude těžká, ale v dějinách se ukazuje, že v případě nebezpečí je západní společnost schopna jednat rychle. „Před druhou světovou válkou se Hitler vysmíval Západu jako neschopnému a dekadentnímu, do značné míry to tak někdy vypadalo, ale tento dekadentní a neschopný Západ byl schopný ho porazit,“ připomněl Zrno.

Zrno: Porážka se v Rusku neodpouští

Napětí trvá nejen ve válečné zóně, ale také mezi Ruskem a Západem. Podle Druláka nedojde ke zklidnění vztahů, dokud válka neskončí. „V určité chvíli válka skončí, pak bude na místě zamyslet se ohledně vztahů na euroasijském kontinentu. Je ale faktem, že v některých oblastech je spolupráce s Ruskem nezbytná,“ míní Drulák.

Podle Zrna ale připadá v úvahu i opakování dějin, kdy v roce 1917 vypukla v Rusku občanská válka. „Nevylučoval bych, že takový scénář nastane. Dějiny nás učí, že jestli se v Rusku něco neodpouští, je to porážka,“ řekl Zrno. Podle něj statisíce mobilizovaných ruských mužů zažívají to, že stát nezvládá své funkce. „Žene je na jatka a nemá pro ně vybavení, mají velikou pravděpodobnost, že na frontě budou hladovět a zmrzlí zemřou. To může vyvolat obrovské pnutí,“ vysvětlil Zrno.

Výroky Druláka pobouřily ministerstvo

Petr Drulák, který pracuje v Ústavu mezinárodních vztahů, kritizoval postoj Západu k Ukrajině již v minulosti. Vedení této instituce a také ministerstvo zahraničních věcí jeho názory pobouřily. „Chyba je jasná. Západ se snaží ekonomickými sankcemi vyřešit vojenský konflikt – víme, že to nefunguje. Bylo mu trapné nedělat nic, tak se rozhodl udělal gesto,“ uvedl v září Drulák pro CNN Prima NEWS. Web Echo24 pak upozornil i na Drulákovy výroky o Vrběticích, kdy řekl, že „vláda jednala pod mediálním tlakem a její kroky byly ukvapené“.

Kvůli Drulákovým výrokům zasedala i etická komise Ústavu mezinárodních vztahů. Ta ale neshledala, že by došlo k porušení etického kodexu. Podle stanoviska komise Drulák nepoškodil dobré jméno instituce. Politolog ale znepokojil svými postoji ministerstvo zahraničních věcí. „MZV dlouhodobě sleduje vystupování a publikace pana Druláka se značným znepokojením,“ uvedla pro Echo24 tisková mluvčí Lenka Do.

Tagy: