Klaus: Stydíme se za Fialu, říkal jsem na Slovensku. Varoval před českou povýšeností

Bývalý prezident Václav Klaus

Klaus o slovenských volbách

Bývalý prezident Václav Klaus odsoudil krok premiéra Petra Fialy přerušit společná jednání se slovenskou vládou. Ve speciálním vysílání ke slovenským prezidentským volbám CNN Prima NEWS také uvedl, že se za Fialu stydí a jeho rozhodnutí považuje za dětinské a malicherné. Klaus také varoval, aby Češi nebyli vůči Slovákům povýšení.

„Je to strašlivě nerozumné a trochu dětinské. Kdyby to udělal nějaký nezkušený mladíček, tak bych ho mohl omlouvat. Ale co udělal profesor politologie, je smutné a jako Čech se za to stydím,“ pronesl Klaus pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svlékání i výzva k incestu. Praktiky české sekty děsí, „mimozemský“ vůdce čelí obviněním

Podle něj mu po kroku Fialy začala spousta lidí psát, aby jel na Slovensko. „Psali mi, abych se za ně omluvil a řekl Robertu Ficovi, že se za to stydíme. V tomto duchu jsme poté spolu mluvili, ale nicméně on ode mě nečekal nějakou omluvu nebo vysvětlení,“ popsal Klaus.

Exprezident a bývalý předseda ODS odmítl okomentovat, že koaliční partneři Roberta Fica nehovoří o Rusku jako agresorovi. „My do toho nemáme co mluvit. Opravdu nestarejme se o to. To je pořád naše povýšenost, které bychom se měli zbavit. Skutečně mě to zlobí. Opravdu respektuji, že Slovensko si žije svým způsobem,“ konstatoval Klaus.

Ten také dodal, že svět je fatálně rozpolcen kvůli současnému vojenskému konfliktu na Ukrajině. „Jedna půlka říká: ‚Zastavme vraždění, ničení a pak teprve jednejme‘. Druhá půlka hloupě říká: ‚Válčeme, válčeme, zabíjejme, rozbíjejme všechno a pak to nějak dopadne‘. Zeměkoule je takhle rozdělena na dva názory,“ dodal Klaus.

Tagy: