Sulík a spol. opouští slovenskou vládu. Koalice bude menšinová, oznámil premiér

Slovenská liberální strana Svoboda a Solidarita (SaS) končí ve vládní koalici. Oznámil to předseda partaje a ministr hospodářství Richard Sulík na pondělní tiskové konferenci. Společně se svými ministry tak podává demisi. Koalice by nadále měla pokračovat, leč už jako menšinová, oznámil premiér Eduard Heger.

Vyjma Sulíka podali demisi i ministr školství Branislav Gröhling, ministryně spravedlnosti Mária Kolíková a rovněž šéf diplomacie Ivan Korčok. Posledně jmenovaný byl do funkce původně nominován jako nestraník a mělo se za to, že by ve vládě mohl zůstat. Korčok se však rozhodl rezignovat společně se zbytkem ministrů za SaS.

„To, co zažívá Slovensko pod vedením Igora Matoviče, nelze nazvat jinak než rozvrat. Nejsou to osobní důvody, které (vedly k) odchodu. Představitelé OLaNO hazardují se zemí už od první vlny covidu,“ řekl v pondělí Sulík novinářům. Ten navíc dodal, že Matovič svého premiéra Hegera, který je členem OLaNO, na jednáních „šikanuje“.

Matoviče dále osočil, že „znásilňuje legislativní proces“, nebo že „nedokáže plánovat ani, co udělá zítra“ a má „divoké nápady“. „Takto se prostě vládnout nedá,“ řekl na tiskové konferenci Sulík a jinými slovy to potvrdil i zbytek končících ministrů. Pokud by zbývající strany nynější opozice aktuálně vyhlásily hlasování o odvolání Igora Matoviče, pak by Sulík osobně hlasoval pro. „Za mě platí, že budu hlasovat za a budu se o tom snažit přesvědčit i své kolegy,“ zmínil dále lídr SaS.

Vláda premiéra Eduarda Hegera v SaS neztrácí jen čtyři ministry, ale také dvě desítky poslanců, o které se koalice doposud opírala. Bez nich však nemá v Národní radě (slovenském jednokomorovém parlamentu, pozn. red.) potřebnou většinu.

🔴 ŠTYRIA MINISTRI ZA SaS PODALI DEMISIE

Posted by Sloboda a Solidarita on Monday, September 5, 2022

Heger tak oznámil, že jeho vláda bude pokračovat jako menšinová. Jeho slova potvrdil i Sulík. „Máme zájem, aby tato vláda pokojně dovládla,“ poznamenal končící šéf resortu hospodářství. Jména nástupců odcházejících ministrů chce Heger napřed sdělit prezidentce Zuzaně Čaputové a veřejnost by se je měla dozvědět až v příštím týdnu.

„Vstupujeme do menšinové vlády. Budeme jednat s demokratickými poslanci. Největší priorita, které budeme čelit, je energetická krize,“ řekl novinářům Heger, který je také členem vedení OLaNO. Ministr obrany za OLaNO Jaroslav Naď zase nevyloučil, že v zemi budou předčasné parlamentní volby, které by se v řádném termínu konaly v únoru 2024.

Důvod odchodu má jméno Matovič

Hlavním důvodem, proč SaS odchází z vlády, je právě ministr financí a předseda nejsilnějšího koaličního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič. Ten měl se Sulíkem a dalšími ministry dlouhodobě spory.

Lídr SaS dal kabinetu už zkraje července ultimátum, že do konce letních prázdnin musí Matovič z vlády odejít, jinak v ní skončí právě Sulíkova strana. Ultimátum bylo z konce srpna posunuto do pondělí, neboť Matovič v poslední srpnový den připustil, že by mohl odejít, pokud z funkce odstoupí i jeho rival Sulík a zároveň dojde na splnění desatera jeho podmínek. Matovič se nakonec rozhodl neodstoupit, což vede ke konci SaS ve vládě.

Sulík už Matoviče jednou donutil ustoupit, a to na jaře minulého roku. Tehdy Matovič vládu vedl coby premiéra a nepopiratelný vítěz voleb z roku 2020. Loni začátkem března ovšem šokoval nejen veřejnost, ale i své koaliční partnery, když z Ruska přivezl dodávky necertifikované vakcíny Sputnik V proti nemoci COVID-19. Kvůli tomu SaS a další koaliční strana Za lidi z vlády odešly. Následně se do ní vrátily až poté, co Matovič opustil post premiéra a místo sebe jmenoval svého ministra financí Hegera. Sám pak zaujal jeho místo.

Lídr OLaNO: Sulík se vykašlal na lidi v nejtěžší chvíli

Sám Matovič odchod sulíkovců na sociálních sítích tvrdě zkritizoval. „Vykašlat se na lidi v nejtěžší chvíli a utéct před zodpovědností není oběť, není to lidské, je to obyčejná zbabělost,“ komentoval předseda OLaNO, který je znám svojí horkokrevnou povahou. Ten připomněl, že Sulíkova SaS stála za pádem již jeho vlády a také vlády Ivety Radičové v roce 2011. Celkově tak podle Matoviče jeho rival zničil už tři slovenské vlády.

Nyní podle svých slov očekává, že členové SaS budou společně se zbývajícími opozičními stranami, které Matovič označuje za „mafii a fašisty“, kabinetu „dělat ze života peklo“.

3x vo vláde a 3x ju zničiť Pán politik. Svetový unikát. Vykašľať sa na ľudí v najťažšej chvíli a utiec pred...

Posted by Igor Matovic on Monday, September 5, 2022

Spory Matoviče a Sulíka se však táhnou už řadu let zpátky. V roce 2010 byl Matovič coby známý podnikatel a aktivista na kandidátní listině Sulíkovy SaS, ale oba politici se často střetávali kvůli svým názorům. Jejich rivalita nyní zjevně vyvrcholila.

Fico chce předčasné volby již na konci října

Z krize budou s největší pravděpodobností nejvíce těžit současní opoziční lídři, kterými jsou expremiéři Peter Pellegrini a Robert Fico. Právě jejich strany – Hlas-SD a Směr-SD – jsou na špici průzkumů veřejného mínění, a tak není překvapení, že volají po předčasných volbách. Fico už oznámil, že do nové vlády rád přijme Pellegriniho lidi a stejně tak i krajně pravicové hnutí Republika.

Fico ve své snaze potopit vládu dokonce sbíral podpisy řadových občanů, pomocí nichž chce dosáhnout referenda o demisi koaličního kabinetu a zkrácení současného volebního období. Podařilo se mu shromáždit přes 400 tisíc podpisů, které již předal prezidentce Čaputové.

Expremiér po konci SaS v koalici znovu vyzval, aby Čaputová vyhlásila plebiscit. „Prezidentko Čaputová, přestaňte se řídit západními příkazy a okamžitě vyhlašte referendum vedoucí k předčasným volbám na 29. října,“ napsal Fico na svém Facebooku.

PREZIDENTKA Z. ČAPUTOVÁ, PRESTAŇTE SA RIADIŤ ZÁPADNÝMI PRÍKAZMI A OKAMŽITE VYHLÁSTE REFERENDUM VEDÚCE K PREDČASNÝM...

Posted by Robert Fico on Monday, September 5, 2022

Tagy:
Igor Matovič Richard Sulík koalice Zuzana Čaputová Robert Fico vláda Mária Kolíková Národní rada Eduard Heger Ivan Korčok Vláda Slovenské republiky Branislav Gröhling