Mladík z Liberce popsal drsné bitky s Ukrajinci: Časté, stačí do nich omylem strčit

Strážníci museli v centru Liberce rozehnat hromadnou bitku

Bitka v centru Liberce nebyla jediný incident

Bitky mezi Čechy a Ukrajinci uprostřed Liberce jsou časté. Nebyla to jen surová rvačka o uplynulém víkendu, tvrdí návštěvníci zdejších barů. Video, které obletělo sociální sítě, zachycuje několik mužů, kteří do sebe bijí pěstmi, nechybějí ani kopance do hlavy. Další účastníci incidentu je buď povzbuzují, nebo se je naopak od sebe snaží odtrhnout.

„Bývá to hodně surové, rozbité hlavy, sanitky... docela drsné rvačky,“ sdělil reportérovi CNN Prima NEWS Martin Jirků, pravidelný návštěvník jednoho z barů, který se prý v minulosti už několika šarvátek účastnil. „Vždycky to bylo s Ukrajinci,“ dodal.

Konflikt vyšetřují policisté, kteří stále shánějí svědky a vyhodnocují videozáznamy. Těch by mohl být dostatek. Vedle videa, které natočil svědek, jsou to záznamy z městských kamer, které na místo rvačky míří. Díky tomu se na místě jako první objevily hlídky strážníků. „Bitku více lidí jsme zaznamenali na kamerách, nikdo nám nevolal,“ poznamenala mluvčí libereckých strážníků Daniela Bušková.

Policisté, kteří věc prověřují jako podezření z výtržnictví, zatím nikoho konkrétního neobvinili. Na videu je vidět, jak brutálně si někteří účastníci bitky počínají. Je až s podivem, že pomoc záchranářů nakonec potřeboval jen jeden člověk. „Zasahovali jsme na místě na výzvu policistů u člověka po napadení, utrpěl lehké poranění,“ uvedl Michal Georgiev, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje.

Potyčky se řeší každý víkend

Podle skupiny dívek, které si v úterý vyšly zakouřit na ulici z jedné z místních restaurací, se podobné rvačky v této lokalitě odehrávají pravidelně. „To je pořád, prakticky každý víkend. Je tady spousta barů, alkohol a drogy, špatná kombinace,“ říká stručně jedna z nich.

Místo, kde se odehrála víkendová rvačka, je na kraji lokality, které se někdy říká „liberecká Stodolní“, podle slavné ulice s bary a kluby v Ostravě. I tady je vysoká koncentrace nočních podniků, které mají o víkendech otevřeno dlouho po půlnoci.

U obdobné bitky jako o víkendu zasahovali policisté a strážníci také 10. září. I tehdy si jí všimli strážníci na kamerách. „Hlídky vyrazily na místo, zjistily napadenou osobu, provedly první úkony a ošetření,“ uvedla mluvčí městské policie Bušková. Záchranáři také odvezli jednoho lehce zraněného do nemocnice. Policisté v souvislosti s touto rvačkou už jednoho člověka obvinili z výtržnictví a z pokusu ublížení na zdraví.

Provozovatel: Dění venku neovlivním

Martin Jirků z Liberce se do zdejších barů chodí bavit pravidelně. Přiznává, že už se několikrát i popral. Prý šlo výhradně o konflikty s Ukrajinci, kteří chodí do jedné z místních diskoték vzdálené jen pár kroků od místa víkendové rvačky. „O víkendu jsem u toho nebyl, ale je to pořád stejné. Stačí do nich omylem strčit a už to začne,“ popsal mladík. Konflikty prý nastávají hlavně nad ránem s množstvím vypitého alkoholu na obou stranách.

Provozovatel baru reportérovi CNN Prima NEWS řekl, že není jasné, zda šlo o hosty jeho podniku. „Možná, že někteří vyšli od nás, těžko říct. Vevnitř žádné problémy nemáme, co se děje na ulici, to už ovlivnit nedokážu,“ uvedl stručně. Účastníci potyček přitom sami policisty nebo strážníky obvykle nevolají. Podle mluvčího záchranné služby jeden ze zraněných dokonce popíral, že by se nějaké rvačky účastnil.

Tagy: