Svátek zamilovaných letos Čechům zhořkne. Třešně už budou odkvetlé, čekají se ale i výjimky

První máj bude nejspíše bez typických rozkvetlých třešní.

Třešně už budou na 1. máje odkvetlé, varují botanici

Zamilovaní si letos na první máj s největší pravděpodobností polibek pod rozkvetlou třešní nedají. Podle botaniků totiž bude tou dobou většina ovocných stromů kvůli nadprůměrným teplotám již odkvetlá, ne však všude.

Na začátku května čeká ctitele tradic zamilovaných zřejmě hořké zklamání. „Sezóna kvetení je kvůli fenologii, změně počasí a nadměrně vysokým teplotám téměř o měsíc posunutá,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS botanička Johana Hanzlíčková.

K TÉMATU: Nevídané aprílové počasí: Část Evropy čekají sněhové vichřice, jarní slunce i povodně

Pokud byste se rozhodli oslavit svátek lásky předčasně, můžete vyrazit za polibky pod stromy již tento víkend. Podle meteorologů bude teplotně velmi nadprůměrný.

„Teplo bude i na začátku příštího týdne. V pondělí a v úterý očekáváme teplotní maxima do 27 stupňů, poté by mělo přijít mírné ochlazení,“ objasnila pro CNN Prima NEWS meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu Ivana Kodádková.

Pokud třešňové stromy do prvního května ve městech skutečně odkvetou, existuje pro zamilované ještě jedna možnost. Mohou vyrazit do podhůří nebo hor, kde je pravděpodobné, že dřeviny ještě pokvetou.

A jistě se to vyplatí... Ženy, které polibek pod rozkvetlou třešní dostanou, mají totiž podle tradic oplývat krásou, přitažlivostí a plodností, zatímco ty nepolíbené uschnou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Začala demolice rizikové části Libeňského mostu. Konstrukci bourá těžká technika

Tagy:
květ strom počasí tradice romantika třešeň první máj ovocný strom květen teplota bohaté kvetení třešeň ptačí Ivana Kodádková Johana Hanzlíčková