Očkování může začít. EK schválila podmínečnou registraci vakcíny Pfizer/BioNTech

Vakcína od společnosti Pfizer určená pro očkování na Floridě (zdroj: Martha Asencio Rhine/Tampa Bay Times)

Evropská komise (EK) dnes, v zápětí po doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), schválila podmínečnou registraci vakcíny proti covidu firem Pfizer a BioNTech na trhu Evropské unie. Na tiskové konferenci to oznámila předsedkyně EK Ursula von der Leyenová. Očkovat se podle ní začne ve všech členských zemích najednou, a to 27. prosince a dvou nadcházejících dnech. Vakcínu, kterou vyvinula německá firma BioNTech, označila von der Leyenová za „skutečný produkt evropské inovace“.

Evropská agentura pro léčivé přípravky pár hodin před EK oznámila, že doporučila vakcínu proti COVID-19 firem Pfizer a BioNTech k podmínečné registraci na trhu Evropské unie. Aby se mohlo začít látkou očkovat, zbýval už právě jen souhlas Evropské komise.

„Dosáhli jsme tohoto milníku díky obětavosti vědců, lékařů, vývojářů, dobrovolníků při testování i mnoha odborníků ze všech členských zemí Evropské unie,“ řekla šéfka Evropské agentury pro léčivé přípravky Emer Cookeová.

„Je to rozhodující okamžik v našem úsilí zajistit Evropanům bezpečnou a účinnou vakcínu,“ napsala na svém Twitteru von der Leyenová. „Nyní budeme jednat rychle. Očekávám rozhodnutí Evropské komise do večera,“ dodala.

Očkuje se už v Británii i USA

Vakcína americké farmaceutické firmy Pfizer a jejího německého partnera, firmy BioNTech, se po nouzovém schválení podává už mimo jiné v Británii, Kanadě či USA.

Očkovací látka má podle klinických testů až 95procentní účinnost. Přípravek přitom podle výrobců nemá žádné vážné vedlejší účinky. V nejohroženější skupině starších lidí je účinnost 94 procent.

EMA ve zrychleném řízení posuzuje také vakcínu americké firmy Moderna. K její podmínečné registraci by se měla agentura vyjádřit 6. ledna.

První dávky vakcíny očekává Česko 26. prosince

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí řekl, že schválená vakcína proti COVID-19 od firmy Pfizer by měla dorazit do Česka 26. prosince večer. Půjde o 9 750 dávek. Jedná se o další dodávce, která by mohla být doručena do konce roku. Celkem má Česko objednány čtyři miliony dávek vakcíny pro dva miliony osob. Očkovat se začne 27. prosince.

Tagy: