Svátky v respirátorech? Situace není klidná, plošná opatření ale nehrozí, říká Prymula

Roman Prymula v Novém dni na CNN Prima NEWS

Hrozí svátky v rouškách?

Podle statistik ministerstva zdravotnictví se v Česku od září nakazilo koronavirem zhruba 32 tisíc lidí. Situace není úplně klidná, varoval epidemiolog Roman Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS. Zároveň upozornil, že čísla mohou být ve skutečnosti mnohem vyšší, protože započítáni jsou pouze ti, kteří se nechali otestovat. Přesto podle něj plošná opatření nehrozí. Nemocní a lidé z rizikových skupin by však měli zvážit nošení respirátorů.

Osob s nově prokázaným onemocněním COVID-19 bylo v pondělí 1 806. To podle epidemiologa není malé číslo. V úterý nahlásily krajské hygienické stanice a laboratoře celkem 1 168 případů. „Nemáme přesná data, testuje se méně, řada lidí v případě respiračních potíží zůstane doma a nedostává se do systému. Může to tak být podstatně vyšší číslo,“ upřesnil Prymula.

ČTĚTE TAKÉ: Očkujte se proti covidu, vyzývá ministerstvo, ale není čím. Lékaři mluví o problému a chaosu

„Situace není úplně klidná. Vidíme nárůst počtů nemocných,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS. Nakažených covidem každý týden přibývá, byť křivka není exponenciální. „V nemocnici je asi 500 osob. Covid tu stále je a musíme ho respektovat.“

Plošná opatření ale podle epidemiologa aktuálně nehrozí. Uvedl, že v dobách, kdy platila, měl covid mnohem vyšší smrtnost. „Jsme někde na úrovni 0,1 promile, je to opravdu srovnatelné s chřipkou. Druhá věc je politická, nenastalo by to ani v situaci výrazně horší,“ vysvětlil Prymula.

Rizikovým skupinám doporučil nasadit roušky a respirátory: „U lidí, kteří jsou opravdu ohrožení a kteří sami vědí, že covidem opakovaně onemocněli, je to otázka individuální ochrany, je u nich na místě.“ Ochranu by měli nosit i lidé s jakýmkoliv respiračním onemocněním, kteří kašlají. Podle Prymuly jsou velmi rizikoví pro své okolí. „Pokud z nějakých důvodů nemohou zůstat doma, měli by mít respirační ochranu,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Většina Čechů ignoruje prevenci. Bojí se, že jim doktoři něco zakážou, tvrdí odbornice

Tagy: