Očkujte se proti covidu, vyzývá ministerstvo, ale není čím. Lékaři mluví o problému a chaosu

Vakcína

Mnozí lékaři nemají covidové vakcíny

Vakcíny proti covidu jsou v Česku už deset dní nedostupné, mnoho lékařů musí zájemce o očkování odmítat. Distributor sice objednávky přijímá, ale očkovací látku nepřiveze, zaznělo ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle ministerstva zdravotnictví jde jen o malé zpoždění, podle lékařů to ale znamená problém.

„Ministerstvo zřejmě špatně odhadlo zájem o vakcíny. Tak dlouho opakovali lidem, že se mají očkovat, až není čím,“ uvedla liberecká praktická lékařka Zuzana Kofferová pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Hrdinský čin řezníka na Zlínsku. Rychlou reakcí zachránil život zákaznici s mozkovou příhodou

Očkovací látky rozváží firma Avenier. Ta má u vakcíny pro dospělé na svých webových stránkách už přes týden napsáno, že jsou nedostupné. „Obnovení dodávek do ordinací se podle informací ministerstva předpokládá od 20. listopadu 2023,“ informovala lékaře distribuční společnost.

Někteří doktoři mají stále ještě starší zásoby a očkují dál, jiní musejí zájemce přeobjednávat. „Musíme doufat, že vakcíny přijdou tak, jak slibují. V minulosti jsme ale nenaplněných slibů slyšeli už dost, na chaos v souvislosti s vakcínami na covid jsme zvyklí,“ připomněla další lékařka z Liberce Petra Lajžnerová.

Podle lékařů je někdy dost složité pacientům vysvětlovat, že vakcíny nejsou, i když ze všech stran slyší, aby na nic nečekali a šli se nechat očkovat. „Ten výpadek může nadělat problémy zejména těm, kteří očkují hodně nebo očkují i za kolegy, kteří z nějakého důvodu očkovat nechtějí,“ prohlásil pro CNN Prima NEWS Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.

My za to nemůžeme

Firma Avenier tvrdí, že za výpadek v dodávkách nemůže. „My jsme bohužel v této pozici jen jako distributor, vakcíny objednává a objednávky koordinuje přímo ministerstvo zdravotnictví,“ vysvětlil zástupce společnosti Martin Nesrsta.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice je důvod nedostupnosti vakcín jednoduchý – dodávky, které měly dorazit, nepřišly. Jak je to možné, nevysvětlil. Zdůraznil ale, že vakcíny budou brzy opět dostupné, prý dokonce dříve než slibovaného 20. listopadu. „Nejčerstvější informace je, že v úterý 14. listopadu by do České republiky mělo dorazit sto tisíc vakcín proti covidu,“ zdůraznil náměstek ministra zdravotnictví. Distributor by očkovací látky do ordinací měl začít rozvážet o den později.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Varianty covidu, kterými aktuálně trpí nejvíce lidí. Na jaké příznaky si dát pozor?

Tagy:
očkování lékař vakcína Liberec Zlínský kraj Česko praktický lékař Avenier Josef Pavlovic Ministerstvo zdravotnictví České republiky vakcína proti COVID-19