Svatomartinské slavnosti zrušila pandemie. Restaurace dávaly husu do krabičky

Svatomartinská husa

Svatomartinské hody v době pandemie

Letošní rok je pro restaurace opravdovou zkouškou. O svatomartinské hody ale nechtěly své zákazníky připravit, a tak oblíbenou husu s knedlíkem a zelím prodávaly na mnoha místech alespoň do krabičky. I tak ale počítají s velkou ztrátou oproti minulému roku.

U jedné ze zlínských restaurací postává v době polední několik lidí a čeká u výdejového okýnka na jídlo v krabičce. Je mezi nimi i Petr Ryšavý, který bydlí jen několik desítek metrů od oblíbené hospůdky. „Je Svatý Martin, tak jsem si přišel na husičku. Chodíme sem na ni s kamarády už několik let, je to taková tradice. Chci tím i podpořit majitele restaurace, který je můj kamarád,“ přiznává Ryšavý a bez mrknutí oka platí za slavnostní menu 350 korun.

„Opravdu si vážíme každého zákazníka, který si pro husu přijde. V naší restauraci je svatomartinské menu dlouholetá tradice. Nabízíme dlouze taženou husu s červeným zelím na pomerančích. Jako přílohu máme mix karlovarského a houskového knedlíku, v rámci menu nechybí ani husí vývar se zeleninou a domácími nudlemi,“ rozjitřuje chuťové buňky majitel restaurace Zdeněk Babulík. „Vloni jsme prodali přes 550 porcí svatomartinské husy. Letos budeme rádi za osmdesát porcí. Doba je vážně zlá,“ smutně dodává Babulík.

Někdo nenabízí ani víno

Součástí svatomartinského menu je tradičně i svatomartinské víno. Covidová pandemie ale způsobila, že letos se tohoto oblíbeného mladého vína vyrobilo v České republice přibližně o čtvrtinu míň než v minulých letech. Vinařská společnost Blatel z Blatnice pod Svatým Antonínkem vyrábí svatomartinské víno už patnáct let.

Letos ho ale zákazníkům nenabízí. „Bylo to velmi těžké rozhodování. Nakonec jsme se vzhledem k současné situaci rozhodli, že budeme letos nabízet pouze mladá vína. Doufám, že příští rok už bude normální situace a ke svatomartinským vínům se budeme moci opět vrátit,“ neztrácí víru ředitelka společnosti Iva Šantová.

Tagy: