reklama

Za rozvoz se platí. Pohlreich představil OneMenu a poradil, jak na svatomartinskou husu

Do restaurace na svatomartinskou husu si letos Češi kvůli pandemii nezajdou, řada podniků ale sváteční pokrm rozváží. Mezi nimi i restaurace šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha, který se v pořadu Nový den pro CNN Prima NEWS rozpovídal o přípravě tradičního jídla. Mimoto poodhalil fungování své startující rozvážkové služby OneMenu.

reklama

Ačkoli interiéry restaurací zejí prázdnotou, o rozvoz svatomartinské husy je podle Pohlreicha velký zájem. „Letos jsme s ní měli mimořádný úspěch. Je to kuchařská práce minimálně na půl dne, člověk by byl blázen, kdyby si nenechal posloužit,“ okomentoval úspěch tradičního pokrmu. Rozvoz takového jídla má ale svá úskalí. „Dokud je husa vcelku, tak je to dobře. Ale některé věci jsou kvůli rozvozu nepřenositelné. My se snažíme dávat jednotlivé komponenty od sebe, například šťávu mimo knedlíky,“ doplnil.

K tématu

Při přípravě svatomartinské husy je podle gastronoma zásadní správně vybrat maso. „To je rozhodující. Při pečení je třeba se snažit husu neusušit, nižší teplota je lepší než vyšší. My ještě dáváme dovnitř jablka, aby si pokrm udržel nějakou vlhkost,“ vysvětlil Pohlreich, který doporučuje ke svátečnímu jídlu podávat lehké a svěží svatomartinské víno.

Služba One Menu

Pohlreich se domnívá, že gastronomický byznys během koronavirové krize trpí při vyjednávání s rozvážkovými firmami, které požadují přemrštěnou provizi. „Za námi nějaké rozvážkové firmy byly, ale podmínky, které nám nabídly, pro nás byly neakceptovatelné. Tak jsme se rozhodli vozit jídlo vlastními silami. Dostal jsem nápad vymyslet něco, co bude pro hospody vstřícnější,“ popsal šéfkuchař zrod projektu OneMenu, na kterém spolupracuje s firmami Storyous a Liftago.

Pro restaurační podniky má být služba vstřícnější, levnější, dostupnější a předvídatelnější. Zákazníci si ale připlatí. „Zákazníci si budou muset zaplatit dopravu. Kdo nějakou službu – v tomto případě rozvoz – konzumuje, tak za ní má platit, taková je naše myšlenka. Buď si pro jídlo můžete přijet, nebo vám ho přivezou,“ řekl Pohlreich, podle kterého restaurace zaplatí část dopravy v případě, že si zákazník poručí větší objednávku.

Samotné restaurace v síti OneMenu platí dva druhy poplatků. „Tím prvním je měsíční nebo roční fíčko, které je necelých sedm tisíc, a tím druhým je provize, která je 3,79 procenta. Když určitá restaurace za měsíc prodá 20 jídel, tak už se jí to vyplatí,“ míní Pohlreich.

K tématu

Další hlavní zprávy

360°

Klaus si nezasloužil být prezidentem. Nepochopil svou roli, říká jeho bývalý mluvčí

Klaus si nezasloužil být prezidentem. Nepochopil svou roli, říká jeho bývalý mluvčí

Proč si Václav Klaus nezasloužil být prezidentem? Ve své funkci nebyl „národním koučem“. V zásadních věcech bychom mezi sebou neměli soupeřit. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl komentátor, profesor New York University in Prague a Klausův bývalý mluvčí Tomáš Klvaňa. Výkonný ředitel institutu Václava Klause a někdejší vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jiří Weigl uvedl, že funkce české hlavy státu je velmi specifická.

Izrael znovu bombardoval Pásmo Gazy. Reagoval na zápalné balony vyslané Palestinci
Počet nakažených stále klesá. Česko je opět na nejnižší úrovni od loňského srpna
Musíme se postavit agresi. Česko a USA tvoří malý, ale exkluzivní klub, říká Schapiro
reklama
reklama
Mutace všechno změnily. Covid má nyní úplně jiné příznaky, varují odborníci

Koronavirus

Domácí zpravodajství

Očkujme i děti. Hrozí jim těžké komplikace a doživotní následky, říká imunolog Hořejší
Další články
reklama
reklama