Svatováclavské oslavy vrcholí. Na mši byl i Klaus, někde mají pro Václavy speciální odměnu

V Česku vrcholí svatováclavské slavnosti, ve Staré Boleslavi se sešli duchovní i politici.

Svatováclavské oslavy vrcholí po celém Česku

Den české státnosti vrcholí svatováclavskými oslavami. Poutní mši, která proběhla pod širým nebem na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi, odsloužil pražský arcibiskup Jan Graubner. Přítomni byli i další představitelé církve a státu, například předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), exprezident Václav Klaus či středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). Oslavy probíhají po celé České republice, někde si organizátoři nachystali pro návštěvníky speciální odměny – jen se musejí jmenovat Václav nebo Václavka.

Zatímco páteční začátek svatováclavských slavností doprovázel vydatný déšť, v sobotu už se počasí mírně zklidnilo. Na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi se sešly davy lidí, aby se zúčastnily mše v čele s pražským arcibiskupem Janem Graubnerem. Stejně jako loni, i letos byla na pódiu přítomna relikviářová busta ve tvaru hlavy s ostatkem sv. Václava.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Je svátek svatého Václava. Otestujte v našem kvízu, jak dobře znáte život českého patrona

Probošt staroboleslavské kapituly v závěru mše převzal od guvernéra České národní banky zlatý svatováclavský dukát. Spolu s Palladiem země české a dalšími poklady bude uložen v bazilice Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi.

Již v pátek večer dorazila před baziliku sv. Václava v doprovodu hradní stráže a představitelů katolické církve nejcennější světcova relikvie – lebka. Na oltáři mučedníků v kryptě baziliky jí mohou lidé vzdát poctu do sobotních 16:50, než se vydá zpět na Pražský hrad. Na mši byli přítomní také čeští politici, kromě šéfa Senátu Miloše Vystrčila a bývalého prezidenta Václava Klause přišla také středočeská hejtmanka Petra Pecková nebo ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Oslavy pokračují po celé zemi. V Českém Krumlově si pro všechny Václavy a Václavky organizátoři nachystali také speciální program a odměny. „V rámci sobotního programu se mohou v našem infocentru registrovat všichni Václavové a Václavky. Máme to rozdělené do různých kategorií, třeba podle nejmladšího, nejstaršího nebo příchozího z největší dálky. Po šesté hodině večer je odměníme dárkovým košem, to je vždycky taková velmi milá věc,“ vysvětlil štábu CNN Prima NEWS dramaturg slavností Jaromír Hruška.

Stará Boleslav je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Národní svatováclavskou pouť obnovila římskokatolická církev v roce 2003. V letech 2020 a 2021 se zejména kvůli koronavirovým opatřením konala v omezené podobě, tradiční mše bez omezení počtu účastníků se na náměstí vrátila před dvěma lety. V předcovidových letech bylo Mariánské náměstí s kapacitou sedm tisíc lidí zcela zaplněné.

Vedle duchovního programu čekal na účastníky poutě také bohatý doprovodný program na Mariánském náměstí a v Letním kině Houštka. Novinkou je koncert kapel, které se přihlásily na výzvu města. Na Busking Stage se tak představí zhruba desítka kapel, první zahrál již v 11:00. Koncert pro poutníky začne v 17:30 v bazilice Nanebevzetí Panny Marie. Program v sobotu zakončí slavnostní ohňostroj v Houštce ve 21:00.

Kníže Václav byl zavražděn 28. září 935 svými odpůrci, mezi něž patřil také jeho bratr Boleslav I. Za věčného vládce české země byl prohlášen ve 12. století, svatováclavský kult rozšířil po Evropě Karel IV. Státním svátkem je 28. září od roku 2000, v kalendáři je označen jako Den české státnosti. Jde také o svátek, kdy podle zákona o prodejní době musí zůstat obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních zavřené.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Oslavy křtin na Slovensku se zvrtly v chaotickou bitku. Vzduchem létaly pěsti i dřevěné kolíky

Tagy:
oslava Český Krumlov Středočeský kraj Miloš Vystrčil Václav Klaus Jan Graubner Česko bazilika Stará Boleslav slavnost Katolická církev Nanebevzetí Panny Marie Svatý Václav Mariánské náměstí (Brno) Národní svatováclavská pouť