KVÍZ: Je svátek svatého Václava. Otestujte, jak dobře znáte život českého patrona

Lebka svatého Václava se každý rok nese v průvodu a je vystavena ve Staré Boleslavi při Národní svatováclavské pouti.

Začala Národní svatováclavská pouť

Svatý Václav byl český kníže z rodu Přemyslovců, který panoval v první polovině 10. století. Podle církevních legend byl velmi zbožný a díky tomu a pozdější násilné smrti byl svatořečen. Přes zásadní nedostatek skutečně historických, nelegendárních pramenů a nekonečné spory o povahu jeho vlády se svatý Václav stal hlavním patronem českého národa a modelem ideálního panovníka. Znáte ale opravdu detaily z jeho života?

Prakticky všechno, co jsme se učili ve škole a co si o svatém Václavovi pamatujeme, pochází z církevních legend. To jsou ovšem díla, jejichž hlavním cílem je křesťanská výchova, idealizace světce a jeho vlastností. Nejde o faktografické zachycení historie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mikýřova hysteorie českých dějin

Nejmenovaný Boleslavův bratr

Jedním z mála nelegendárních pramenů je saská Widukindova kronika, jejíž autor uvádí, že král Jindřich „...přitáhl ku Praze, hradu Čechů, se vším vojskem a krále jejího vzal v poddanství; o něm se vyprávějí jakési zázračné věci, jež však, protože je nemůžeme ověřit, považujeme za vhodné přejít mlčením. Byl to však Boleslavův bratr, který pokud žil, císaři zůstával věrným a užitečným. Tak král, učiniv Čechy poplatnými, vrátil se do Saska.“

Ačkoliv kronika vznikala v 10. století, jen pár desítek let po popisovaných událostech, kronikář Widukind Boleslavova bratra nejmenuje ani v uvedené pasáži ani na jiném místě, kde informuje, že Boleslav zavraždil svého bratra. A tak obraz, který historikové a autoři učebnic vystavěli, stojí na legendách a poučených dedukcích a ponechává mnoho otázek a nejistot.

Nemůžeme si tak být ve skutečnosti stoprocentně jistí, zda měl svatý Václav opravdu syna Zbraslava, dokonce ani rokem jeho smrti a můžeme pochybovat i o tom, že Boleslav byl skutečně tím, kdo Václava zabil. Přesto si pár historických faktů, několik pravděpodobných i legendárních událostí připomeňte v našem kvízu.

Co víte o svatém Václavovi a jeho době?

1 10 Kdo byli rodiče svatého Václava?

2 10 Kolikátým známým Přemyslovcem na českém trůnu Václav byl?

3 10 Dnes považujeme za datum vraždy Václava 28. září 935. V učebnicích i mezi historiky ale dlouho převládal jiný rok. Který?

4 10 Výchova malého Václava byla svěřena jeho babičce, svaté Ludmile. Kde získal budoucí kníže své vzdělání?

5 10 Když roku 921 zemřel Václavův otec, vlády v zemi se místo nezletilých následníků ujala..

6 10 Když se, patrně roku 925, Václav konečně dostal na trůn, nechal svou matku Drahomíru..

7 10 Který kostel nechal Václav postavit na pražském hradišti?

8 10 Podle kronikáře Widukinda se nový východofranský král Jindřich I. Ptáčník vydal s vojskem k Praze a učinil Čechy poplatnými. Ve kterém roce to bylo?

9 10 V předvečer Václavovy vraždy se podle tradice narodil Strachkvas. Kdo byl jeho otcem?

10 10 Nový kníže Boleslav I. se po čase rozhodl převést Václavovy ostatky ze Staré Boleslavi do Prahy. Kterého roku se tak stalo?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Tagy: