Obviněný v kauze Dozimetr jako svědek na svatbě i kmotr syna Vildumetzové. Jaký mají vztah?

Jan Mraček a Jana Vildumetzová se brali v roce 2018.

PARTIE Terezie Tománkové 4.9.2022

Jaké jsou vztahy mezi obviněným Zakariaem Nemrahem v kauze Dozimetr a místopředsedkyní Sněmovny Janou Mračkovou Vildumetzovou (ANO), přiblížila politička webu Novinky.cz. Muž, který je nyní ve vazbě, byl svědkem jejího manžela na svatbě. Stejně tak si ho manžel vybral jako kmotra jejich syna. Přesto zopakovala, že se s Nemrahem nestýkala.

„Tento pán byl kamarádem mého manžela, nestýkala jsem se s ním a ani jsem s ním nehovořila nad rámec společenských povinností. Pokud jde o naši svatbu, je pravda, že si ho manžel nakonec vybral za svědka,“ sdělila Vildumetzová Novinkám. Dodala, že zprvu měla být svědkem manžela jeho sestra – ta však v den svatby, která se konala v srpnu roku 2018, rodila. Jednalo se tak o rozhodnutí na poslední chvíli.

Vzkázala, že Nemraha manžel vybral i na křest jejich syna. „Já měla jinou volbu,“ podotkla. Podle svých slov respektovala přání svého muže. „A znovu opakuji, že v té době jsem ani netušila, že bych mu měla jeho výběr rozporovat, protože ten člověk neměl tenkrát žádný reputační problém,“ uzavřela.

Mám čisté svědomí

O vztahu s obviněným informoval web Neovlivní. S podnikatelem, který je od poloviny června ve vazbě kvůli podezření, že pro Hlubučkovu skupinu zajišťoval informace u policie nebo se podle detektivů podílel na dělení úplatků, měla mít blízký vztah. „Znali se všichni tři delší dobu, bylo to až na přátelské bázi. Jezdil za nimi i na Karlovarsko, odkud Mračkovi pocházejí,“ uvedl svědek.

V pořadu Partie se ke kauze vyjádřila i sama Vildumetzová. „Redaktorka z Neovlivní se mi ozvala. Jasně jsem jí sdělila, že toho člověka znám, ale je to známý mého manžela. Nikdy jsem se s ním nestýkala. Pokud jsem se s ním viděla, tak pouze v přítomnosti manžela, nikdy jsem s ním neřešila nic obchodního,“ zdůraznila ve vysílání CNN Prima NEWS.

Členku svého hnutí pak v době, kdy byla informace zveřejněna, bránil bývalý premiér Andrej Babiš. „Schází se s manželem, server lže,“ vzkázal s tím, že s mužem se měl scházet její manžel. „Což je funkcionář ODS,“ dodal. Vildumetzová doplnila, že jí přijde absurdní, když redaktorce oznámí, že se jedná o známého manžela, a objeví se informace, že se s ním osobně stýkala.

„Vžijte se do situace, že máte manžela, ten má známého, který je obviněn, a vy nebudete moci pracovat. Já se s ním nestýkala, mám čisté svědomí a s kauzou nemám nic společného,“ zdůraznila. I přesto ji zástupci vládní koalice vyzývají k rezignaci. To místopředsedkyně považuje za absurdní.

Tagy:
svatba manželé Andrej Babiš ODS ANO 2011 kmotr Jana Mračková Vildumetzová Poslanecká sněmovna ČR Jana Vildumetzová Jan Mraček