Svědek natočil zastřelení mladíka policistou, kulka prošla krkem. Lidé ve Francii se bouří

Francouzský policista zastřelil mladíka.

Svědek natočil zastřelení mladíka ve Francii

Agentura AP zveřejnila záběry z úterního incidentu, při kterém francouzský policista zastřelil sedmnáctiletého mladíka na předměstí Nanterre. V ulicích Paříže a v dalších městech následně vypukly nepokoje. Strážci zákona očekávají, že demonstranti vyjdou do ulic, a proto poslali do akce na 40 tisíc mužů. Policista byl za smrt mladíka obviněn kvůli podezření z úmyslného zabití, informoval ve čtvrtek Reuters.

Na zveřejněných záběrech je vidět, jak dva policisté v přilbách stojí u žlutého auta a jeden z nich míří svou zbraní na řidiče Naela M., zatímco ve vozidle sedí další dvě osoby. Auto se následně rozjede a policista vystřelí. Na dalším videu, které podle AP natočil náhodný svědek, je pak vidět, že auto narazilo do nedalekého sloupu.

MOHLO BY VÁS ZAJMAT: Francii šokoval další případ brutality. Muž napadl dívku s babičkou, útok zachytila kamera

Sedmnáctiletý muž, který má severoafrické kořeny, střelnému zranění krátce poté podlehl. „Pitva ukázala, že jediná kulka prošla levou rukou, pak krkem, zleva doprava,“ uvedl prokurátor Pascal Prache podle BFM TV. Při prohlídce vozu se podle něj nenašly žádné nebezpečné předměty ani omamné látky.

Na čtvrteční tiskové konferenci Prache zároveň uvedl, že policista, který mladíka zastřelil, je vyšetřován pro podezření z úmyslného zabití, jelikož nebyly naplněny zákonné podmínky pro použití služební zbraně.

Ve Francii vypukly nepokoje

V úterý večer vypukly v ulicích Paříže nepokoje. Při střetech bylo zraněno 24 policistů, shořelo na 40 aut a bylo zadrženo 31 lidí, uvedl ministr vnitra Gérald Darmanin. Ve středu zažilo potyčky mezi protestujícími a policií také Toulouse nebo Lille. Demonstranti zapálili i autobus, tramvaj nebo budovu radnice. Policie zadržela 150 lidí, oznámil Darmanin. Deník Le Monde pak informoval, že se demonstranti pokusili osvobodit vězně ze zařízení ve Fresnes na jihu Paříže.

„Noc nesnesitelných násilností proti symbolům republiky: zapálené nebo poškozené radnice, školy, komisařství, 150 zadržených. Podporuji policisty, strážníky a hasiče, kteří tomu s odvahou čelí. Ti, kteří nevolali po klidu, styďte se,“ napsal na Twitteru Darmanin.

Očekává se, že nepokoje budou pokračovat i ve čtvrtek večer. Francie kvůli tomu do ulic pošle 40 tisíc policistů. Celkem 5 000 jich bude dohlížet na bezpečnost v Paříži, uvedl Darmanin. Ve středu večer jich ve Francii podle něj zasahovalo 9 000, z toho 2 000 v Paříži, píše AFP.

Matka zastřeleného uspořádala pietní průvod

Ve čtvrtek odpoledne začal v Nanterre „bílý průvod“, tedy pieta za Nahela M. Průvod zahájila mladíkova matka Mounia, usazená na dodávce v bílém tričku s nápisem „Spravedlnost pro Nahela“, popisují francouzská média.

Stovky shromážděných vyšly po třídě Pabla Picassa, většina lidí byla také oděna v bílém a někteří nesli transparenty s nápisy jako „Není spravedlnosti, není míru“, „Všichni nenávidí policii“ nebo „Už nikdy více“, píše list Le Monde.

„Je třeba, aby celý svět viděl, že když pochodujeme za Nahela, pochodujeme za všechny, kteří u sebe neměli kameru,“ prohlásila matka zastřeleného na začátku průvodu. Nedlouho před začátkem „bílého průvodu“ Nahelova matka hovořila s francouzskými novináři. „Můj život, mé srdce mi bylo ukradeno. Chybí mi, je to tak bolestivé,“ řekla Mounia.

Tagy:
policie Francie Paříž úmrtí protesty Toulouse Lille Le Monde Gérald Darmanin BFM TV Nanterre