Greta v problémech. Proslulá aktivistka míří k soudu, hrozí jí až půlroční vězení

Švédská policie obvinila Gretu Thunbergovou. Dvacetiletá klimatická aktivistka totiž v červnu neuposlechla policejní příkaz, aby opustila protestní akci v Malmö. Hrozí jí až šest měsíců vězení. Většina obdobných případů však končí pokutou.

Policie Thunbergovou obvinila v souvislosti s protestní akcí, která se konala ve třetím největším švédském městě 19. června. Thunbergová tehdy společně s dalšími aktivisty zastavila lodní dopravu v přístavním ropném terminálu.

Krátké středeční prohlášení švédských prokurátorů uvádí, že „mladá žena“ byla obviněna z neuposlechnutí policejního příkazu, když odmítla opustit místo činu, uvedla agentura AP. V prohlášení se sice konkrétně neuvádělo, o jakou osobu se jedná, mluvčí švédské prokuratury Annika Collinová nicméně potvrdila, že jde o Thunbergovou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: KOMENTÁŘ: Greta chce skoncovat s kapitalismem. Ať přizná, že chce konec lidství

Mluvčí 20leté aktivistky sdělil, že jeho klientka skutečně čelí poprvé v životě obvinění. Švédský web Sydsvenskan píše, že Thunbergová bude koncem července předvolána k soudu, kde jí hrozí až šestiměsíční vězení. Prokurátorka Charlotte Ottosenová doplnila, že se podobné případy obvykle trestají pokutou.

Podívejte se na říjnový rozhovor, v němž Thunbergová uvedla, že by upřednostňovala jadernou energii před uhelnou.

Tagy: