Svět minutu po minutě. Expozice času ve Šternberku nabízí vhled nejen do hodinářství

Na hradě ve Šternberku bylo od odnepaměti muzeum hodin. Přizpůsobilo se ovšem moderní době, změnilo adresu i název. Moderní Expozice času nyní ukazuje, co je nejcennější komoditou, kterou máme k dispozici.

Šternberk leží tam, kde se z Hané zvedají nízké Jeseníky, a má za sebou slavnou minulost, středověkou i tu docela nedávnou. „Město Šternberk se ve druhé půli dvacátého století pyšnilo výrobou budíků a nástěnných hodin, značkou Prim i svým hodinářským učilištěm,“ vykládá Marie Velká, ředitelka Expozice času.

A od roku 2011 se může pyšnit i Expozicí času instalovanou v jednom z nejstarších objektů města. „Dříve zde byl dům osvěty a ještě dříve dokonce i vězení,“ říká Velká.

ČTĚTE TAKÉ: Cesta na Loupežnický hrad jen pro odvážné. Adrenalin i krásný výhled ze skal nabízí Šaunštejn

Expozice času se neobejde bez hodin, kterých je v ní požehnaně. Proč žádné z nich nejsou natažené a netikají, vysvětlila průvodkyně Ludmila Utíkalová Martínková před kamerou pořadu Prima Česko. „Návštěvníci se nás ptají, proč hodiny nejdou. Na to odpovídám, že kdyby všechny tikaly, tak i když je tento dům bytelný, možná by spadl.“

Expozice v přízemním sále umožňuje, aby zábavnou formou pochopily čas jako fyzikální konstantu i předškolní děti. „Hrajeme si na cestování vesmírem. Navštívíme Měsíc, Slunce a ostatní planety naší Sluneční soustavy a také si vysvětlíme třeba vzdálenosti hvězd,“ říká dále průvodkyně.

Ve druhé části přízemí jsou umístěné nejcennější historické skvosty –⁠ tři nizozemské glóby ze sedmnáctého století. „První znázorňuje armilární sféru a sloužil k ukazování pohybu planet. Je to geocentrický model, kdy si lidé ještě mysleli, že Země je uprostřed planetární soustavy. Druhý globus sloužil k měření času podle pohybu Slunce a třetí je mapou hvězdné oblohy, která sloužila k měření času podle pohybu hvězd,“ vykládá Utíkalová Martínková.

V prvním patře expozice si kromě budíků, hodin a modelů hodinových strojů můžete poslechnout zvony z kostelů po celé České republice. Ve zdejší interaktivní databázi jich najdete 288.

„Expozice času nepředstavuje návštěvníkům jen hodiny a měření času, ale proud času v nejrůznějších oblastech jako třeba v módě anebo v hudbě,“ dodává průvodkyně.

Tagy: