Cesta na Loupežnický hrad jen pro odvážné. Adrenalin i krásný výhled ze skal nabízí Šaunštejn

Moc často se nestává, že by exkurze hradu byla zároveň i adrenalinovým zážitkem. Toto spojení ale turistům nabízí návštěva skalního hradu Šaunštejn, který najdete v Českém Švýcarsku. Cesta na něj není úplně pro každého. Problém budou mít hlavně ti, kteří mají strach z výšek.

Skalní hrádek Šaunštejn postavili ve 14. století. Takových bylo v Českém Švýcarsku hned několik. Za úkol měly hlídat obchodní trasy mezi Saskem a Českým královstvím. Nějakou dobu se mu ale také říkalo Loupežnický hrad – což úplně neodpovídá jeho původní funkci. Podle jistých pramenů tu totiž některé posádky takzvaně zvlčily a samy pak začaly loupit. „Často také podnikaly třeba loupežné výpravy do Horní Lužice, kde se proti nim následně zformoval vojenský útvar. Ten si říkal Šestiměstí a své muže posílal, aby v oblasti zjednali pořádek,“ vypráví mluvčí Správy národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Nákres kladkostroje ve skále

Postavit takový hrádek na skále nebylo ve 14. století vůbec jednoduché. Přímo na kameni pod hradem je dochovaný nákres tehdejšího stavitele. „Na jedné stěně máme třeba dochovaný náčrt plánu jakési zdviže, jakéhosi kladkostroje, aby mohli transportovat materiál odsud na vrchol skály. Protože byl v té době papír spíše vzácným statkem, stavitelé využili rovnou část skály a vytvořili náčrt na ní,“ říká dále Tomáš Salov v pořadu Prima Česko.

ČTĚTE TAKÉ: Biograf Lucerna funguje déle než 110 let. Vácslav Havel ale původně kino nechtěl

Většina těchto skalních hrádků v Česku postupem času zanikla. Na vrcholu Šaunštejnu teď ale najdete vyhlídkové lávky. Cesta k nim je podle mluvčího Tomáše Salova nejdříve snadná. „Výchozím místem k Šaunštejnu je rozcestník na křižovatce u České silnice, která se nachází u Vysoké Lípy. Do té se celkem snadno dostaneme autobusy a dokonce i na jízdním kole. Pak už ale musíte pokračovat pěšky. Pod skalní hrádek Šaunštejn je to zhruba 15 minut.“

Nic pro ty, kteří se bojí výšek

Jakmile dorazíte pod skálu, čeká vás celkem dobrodružná cesta nahoru, kterou řada lidí přímo pod nejstrmějším žebříkem vzdá. „Na spodním nádvoří hrádku, před strmým žebříkem na jeho vrchol, se často setkáváme s lidmi, kteří si najednou uvědomí, že nemají tak jistý krok, a vrátí se dolů,“ říká Tomáš Salov.

Do výšky 350 metrů sem ročně vyleze kolem 100 tisíc návštěvníků různých věkových kategorií.
„Je vlastně až překvapivé, s jakými skupinami návštěvníků se tu setkáváme. Často se tu potkáváme s dětmi nebo i se staršími generacemi. Je to velice individuální,“ dodává mluvčí národního parku.

Jediná podmínka je, že nesmíte trpět závratěmi. Na ty, co ale překonají svůj strach z výšek, čeká na nedávno zrekonstruovaných vyhlídkových lávkách nádherný výhled do okolí. Tedy pokud jim přeje počasí.

Tagy:
hrad návštěva Sasko Pražský hrad Palác Lucerna České království Národní park České Švýcarsko skalní formace Šaunštejn skalní hrad Vácslav Havel Horní Lužice