Pigcasso měla skončit jako slanina. Svět oplakává prasečí malířku, zvěčnila i prince Harryho

Pigcasso měla čich na umění. Díky svým obrazům vydělala miliony a patřila k nejznámějším zvířecím tvůrcům na světě. Prasečí malířka z Jihoafrické republiky ovšem na začátku března podlehla zákeřné nemoci. Dožila se osmi let a její lidští kamarádi neskrývají nad skonem 450kilového zvířete svůj smutek. „Oslavujeme její dobře prožitý život i to, jak hluboce změnila svět k lepšímu,“ uvedla 52letá majitelka prasnice. Pigcasso má na kontě obrazy pro Ukrajinu či „portrét“ britského prince Harryho.

Pigcasso v roce 2016 tak tak unikla jatkám, když jí byly pouhé čtyři týdny. Díky včasnému zásahu se ale dostala do péče Joanne Lefsonové, aktivistky bojující za práva zvířat z jihoafrického Franschhoeku. „Pigcasso by se do šesti měsíců věku stala kouskem slaniny,“ cituje Lefsonovou deník New York Post. Tehdy ještě netušila, že malý čuník v sobě skrývá malířský talent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Uživatelé Googlu zuří, mapy ve vyhledávání nefungují kvůli EU. Funkci opravíte snadným trikem

Prasnice našla nový domov na farmě místní neziskové nadace, kde žila ve společnosti dalších podobně zachráněných hospodářských zvířat. Její cit pro umění objevila Lefsonová spíše náhodou, když Pigcasso dala do tlamy štětec. Netrvalo dlouho a její výtvory obletěly celý svět.

„Do malování ji nenutím. Maluje, když se jí chce,“ řekla Lefsonová v jednom ze starších rozhovorů pro New York Post. „Často jí zabalíme piknikový koš, ona se pak mezi tahy štětcem cpe bio jahodami, guavou a popcornem v karamelu,“ doplnila majitelka zvířete.

Každé své mistrovské dílo Pigcasso podepsala tak, že namočila svůj rypák do červené barvy a otiskla ho na hotový obraz. Její výtvory se prodávaly za miliony, zdobí dokonce sbírky tenisty Rafaela Nadala nebo herce Eda Westwicka.

Jmenovkyně po průkopníkovi kubismu Pablu Picassovi se také dočkala několika výstav, od Německa po Čínu. Těšit se rovněž mohla ze spolupráce se švýcarským výrobcem hodinek Swatch. Mimo to na sebe upozornila svým „portrétem“ prince Harryho (vidět ho můžete v instagramovém příspěvku níže, pozn. red.) či výtvory na vyjádření solidarity s Ukrajinou.

Její hvězdnou uměleckou kariéru ale začala loni na podzim kazit zákeřná nemoc. V důsledku chronické revmatoidní artritidy ochrnula na obě zadní nohy, poté se u ní začaly objevovat problémy s páteří. „Oba nevyléčitelné stavy přímo souvisejí s manipulacemi a úpravami, kterým jsou hospodářská zvířata v dnešních průmyslových velkochovech vystavena,“ zdůraznila Lefsonová.

Nemoci Pigcasso podlehla na začátku března. Lefsonová své prasečí svěřenkyni věnovala samostatný příspěvek na Instagramu, kde netají svůj smutek, ale zároveň chce oslavovat její bohatý život. Díky prodejům obrazů totiž talentovaná prasnice pomáhala s financováním dobročinných aktivit a nadací.

Mám velké štěstí, že jsem mohla spolupracovat s tak inteligentní, laskavou, kreativní a výjimečnou osobností, jakou jsi byla ty. Méně masa, více umění. Chrochtej i nadále, Pigcasso!“ rozloučila se s nadaným tvorem Lefsonová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na sociálních sítích se šíří dramatické video, které natočil rybář u mysu Canaveral. Skupina žraloků tam obklíčila loď a začala útočit na její motor

Tagy: