Svět se obává o Alžbětu II. Britové se za ni modlí, politici nešetří vzkazy

Zpráva o zdravotních potížích královny Alžběty II. ve čtvrtek obletěla svět. Obavy o ni mají britští a zahraniční politici, ale i široká veřejnost. Přání brzkého uzdravení jí vzkazují skrz média a sociální sítě a někteří zavítali před Buckinghamský palác.

Brity zprávy z Buckinghamského paláce hluboce znepokojují, uvedla britská premiérka Liz Trussová. „Mé myšlenky a myšlenky lidí v celém Spojeném království jsou v tuto chvíli s Jejím Veličenstvem královnou a její rodinou,“ napsala na Twitter.

Podobná slova zvolil i šéf opozičních labouristů Keir Starmer a předseda Dolní sněmovny britského parlamentu Lindsay Hoyle, který kvůli situaci přerušil jednání poslanců. Oznámení paláce o stavu královny přišlo v okamžiku, kdy Trussová ve sněmovně představovala vládní plány.

Za Alžbětu II. se modlí

„Kéž Boží přítomnost posiluje a utěšuje Její Veličenstvo, její rodinu i ty, kdo o ni v Balmoralu pečují,“ napsal nejvýše postavený duchovní anglikánské církve, arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Také zástupci britské katolické církve, muslimů i židů uvedli, že se modlí za zdraví královny.

Obavy o Alžbětu II. mají i v Spojených státech amerických. Prezident USA Joe Biden uvedl, že je myšlenkami s královnou a její rodinou. Myslí na ni i občané Kanady, napsal na sociální sítě kanadský premiér Justin Trudeau. „Přejeme jí vše dobré a posíláme královské rodině pozdravy,“ dodal na Twitteru.

Britové, ale i turisté se shromažďují u Buckinghamského paláce. Sue a Andy Aldermanovi z anglického Somersetu objevovali krásy Londýna, když se dozvěděli, že se zdraví královny zhoršilo, informuje agentura BBS. Rozhodli se proto zamířit k jejímu sídlu. Zpráva je prý šokovala. Připustili ale, že královna vypadá křehce už od smrti vévody z Edinburghu.

Zdravotní stav královny Alžběty II. znepokojil i britské lékaře. Panovnice by podle nich měla zůstat pod lékařským dohledem, uvedl Buckinghamský palác v prohlášení. Šestadevadesátiletá panovnice nyní pobývá na svém zámku Balmoral ve Skotsku, kde zůstane i nadále, doplnil palác. Nejnovější informace pro vás shrnujeme ve speciální on-line reportáži.

Tagy:
Velká Británie rodina Twitter Alžběta II. USA Buckinghamský palác Liz Trussová Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Keir Starmer Lindsay Hoyle