Svět se upíná k novému léku proti covidu. Pacienty vyléčí do čtyř dnů a je levný

Stav pacientů se po léčbě spočívající v inhalaci léku výrazně zlepšil a z nemocnice mohli být propuštěni obvykle po čtyřech dnech. Takový je výsledek první fáze klinické studie izraelského léku proti covidu, která byla provedena na 35 lidech se středním nebo těžkým průběhem onemocnění. Informoval o tom Nadir Arber, který výzkum vede, a šéfka výzkumné laboratoře Širan Šapiraová z Ichilovovy nemocnice v Tel Avivu.

Terapie označená jako EXO-CD24 dokáže zastavit takzvanou cytokinovou bouři, při níž se imunitní systém vymkne kontrole a vyvolá přehnanou imunitní reakci. Tělo při ní produkuje látky, které ho nakonec zabijí. V případě covidu se tak děje u pěti až sedmi procent pacientů. Tato bouře napadá plíce a vyvolá těžké dýchací problémy.

Léčebný preparát je založen na exozomech, které se uvolní z buněčných membrán a použijí se k mezibuněčné komunikaci. Tyto exozomy se obohacují o protein označený CD24, který má významnou roli při regulaci imunitního systému.

Během studie byli pacienti rozděleni do čtyř skupin, tři byly po pěti, jedna po 20. Dostávali od minimálních po maximální dávky léku. Jejich průměrný věk byl 58 let, byli to lidé ve věku 37 až 77 let, 33 procent z nich byly ženy. U jednoho pacienta byla léčba přerušena. Jejich stav se kontroloval nejprve po sedmi a poté po 35 dnech od skončení léčby.

Rychlý a levný lék

Léčebná látka se aplikuje formou jedné inhalační dávky jedenkrát denně během pěti dnů. Podle expertů má dva hlavní účinky – brání přehnané sekreci cytokinů a dostává se přímo do plic, takže nevyvolává vedlejší účinky jako látky podávané injekčně nebo ústy.

Arber, který v nemocnici řídí centrum prevence rakoviny, na prezentaci uvedl, že lék lze vyrobit rychle a levně, takže výroby bude schopná jakákoli farmaceutická firma. Upozornil ale, že zatím neproběhla další fáze testů, v níž je potřeba srovnání s kontrolní skupinou, která bude dostávat placebo. Další fáze testů předpokládají účast mnohem větších skupin pacientů.

Odborník dodal, že se o výzkum zajímá premiér Benjamin Netanjahu a slíbil mu podporu, chce prý hovořit i se zástupci jiných zemí, mimo jiné i z České republiky. Do výzkumu se podle něj chtějí zapojit další státy.

Tagy: