Světlo na konci zdražovacího tunelu? Inflace v eurozóně stoupla, ale již ne tak výrazně

Nakupování

Podle Rusnoka může inflace překročit hranici 13 %

Tempo růstu cenové hladiny v eurozóně činilo v dubnu 7,5 procenta. Inflace tak sice byla o něco vyšší než v březnu, její přírůstek se ale oproti předchozím měsícům výrazně zpomalil. Vyplývá to z rychlého odhadu Eurostatu. Přírůstek inflace v eurozóně je v dubnu nejmenší od ledna letošního roku.

Přírůstek inflace v eurozóně je nejmenší od ledna letošního roku. Zatímco v únoru se inflace zvýšila o 0,8 a v březnu dokonce o 1,5 procentního bodu, dubnový přírůstek tempa zdražování se zvedl jen o jednu desetinu procentního bodu na meziročních 7,5 procenta.

Za zpomalením dynamiky inflace stojí ceny energií. Ty sice meziročně zdražily o rovných 38 procent, v meziměsíčním vyjádření (tedy oproti březnu) ale došlo k jejich zlevnění o 3,7 procenta. Druhou nejrychleji zdražující položkou zůstaly i v dubnu potraviny, a to ty nezpracované. Jejich ceny stouply meziročně o 9,2 procenta, meziměsíčně o 2,7 procenta. Jde zřejmě o důsledek pokračujícího propisování cen vstupů do cen zboží na pultech obchodů.

Pobaltí na čele inflačního pelotonu

Také v dubnu přetrvávaly velké rozdíly v tom, jak rychle ceny v jednotlivých zemích eurozóny rostly. Tentokrát se do čela dostalo Estonsko, jehož dubnová meziroční míra inflace vystoupala na 19 procent. S 16,6 procenta následuje Litva, třetí Lotyšsko čelí inflaci ve výši 13,2 procenta. Dvoucifernou míru růstu cen má ještě Nizozemsko (11,2) a Slovensko (10,9). Nizozemská inflace se však v dubnu oproti březnu snížila o půl procentního bodu.

Z meziměsíčního pohledu je na tom nejlépe Španělsko, kde ceny v porovnání s březnem o 0,2 procenta klesly. V ostatních zemích eurozóny naopak rostly, nejrychleji opět v Estonsku, a to o 4,1 procenta. Nejnižší meziměsíční růst cen zaznamenaly společně Belgie a Finsko, kde meziměsíční míra inflace dosáhla 0,2 procenta.

Tagy: