Švihlíková: Green Deal se moc nezmění, je to bitva ideologií. Komise se odstřihla od reality

Ekonomka Ilona Švihlíková

K věci (164)

V Green Dealu se ukazuje bitva mezi ideologickým fanatismem a schopností vnímat realitu, řekla v pořadu K věci na CNN Prima NEWS ekonomka Ilona Švihlíková. Podle jejího názoru Evropská komise pod vedením Ursuly von der Leyenové smysl pro realitu neměla. Největší problém Zelené dohody pro Evropu je podle ní v přístupu založeném na regulacích.

Green Deal se podle ekonomky ani pod nově zvoleným Evropským parlamentem zásadně nezmění. „V Bruselu jsou pořád lidé, kteří do Green Dealu vsadili celý svůj politický kapitál a nebude se jim chtít od něj ustupovat, protože by to pro ně byla politická smrt,“ řekla v Švihlíková v pořadu K věci.

ČTĚTE TAKÉ: Evropská unie svými vizemi naráží na meze reality, míní Švihlíková. Reflexe nepřichází

Mezi tyto osoby se podle ní řadí i šéfka Evropské komise, která se podle Švihlíkové k volebním výsledkům postavila špatně. „Von der Leyenová řekla, že se opevní vůči tlaku zleva a zprava, což považuji za asi nejhorší možnou strategii, protože to rozpolcenost společnosti jen posílí,“ uvedla ekonomka s odkazem na dobrý výsledek extremistů.

Spor o Green Deal je tak podle ní boj ideologií. „Je to bitva mezi ideologickým fanatismem a schopností vnímat realitu. Řekněme si na rovinu, že Komise Ursuly von der Leyenové moc smyslu pro realitu nepobrala, a až pod velkým tlakem v období před volbami provedla ústupky,“ sdělila Švihlíková ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle ní je třeba, aby se do příští Evropské komise dostal a posílil ekonomicky střízlivý pohled na svět. Dodala, že je však těžké zatím předjímat, zda se tak skutečně stane.

Hlavní problém Zelené dohody pro Evropu je podle ní v samotném přístupu. „Oni se domnívají, že pomocí řady regulací a restriktivních opatření změní to, co se vyrábí, jak a kam se lidé dopravují, a co spotřebovávají,“ uzavřela Švihlíková.

Nejedlová: Green Deal by měl být ambicióznější

Ne všichni se ale na Green Deal dívají takto kriticky. Například podle Johanny Nejedlové (Zelení) by měl jít ještě dál. „Green Deal má být ambicióznější, ale zároveň se musí dohlédnout na to, aby všechny peníze, které do něj EU investuje, pomohly občanům Evropy, aby se jim lépe žilo. Nechceme, aby peníze šly především velkému byznysu, což se teď občas děje,“ sdělila Nejedlová pro CNN Prima NEWS.

Podle političky se lidé, kteří prohlašují, že je Green Deal nutné předělat nebo zrušit, nedívají do budoucna. „Nezbytně potřebujeme transformovat naši ekonomiku tak, aby byla zelená. Abychom dokázali konkurovat Číně a Spojeným státům. Ti totiž do zelené transformace investují,“ uvedla Nejedlová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Putin se nám směje, řekl Kovanda ke Green Dealu. Evropa tu není od toho, aby spasila svět

Tagy: