Kovanda ostře ke Green Dealu: Putin se nám směje. Evropa tu není od toho, aby spasila svět

Ekonom Lukáš Kovanda

Co na to vaše peněženka 7.6.2024

Evropa stagnuje a Česká republika obzvláště, je přesvědčen ekonom Lukáš Kovanda. Podle hospodářského analytika Milana Bednáře Evropská unie svými rozhodnutími porušuje vlastní pravidla. Oba experti se v pořadu Co na to vaše peněženka ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřili i k zelené politice EU – Kovanda konstatoval, že se nám kvůli ní směje i ruský prezident Vladimir Putin. „Evropa tu není od toho, aby byla spásou světa,“ podotkl.

Lukáš Kovanda vidí současnou pozici Evropy v rámci globálního obchodu krajně negativně. „Z pohledu Asie je Evropa skanzen na západním výběžku Euroasie,“ je přesvědčen ekonom. Evropa podle něj může nabídnout hlavně hezké pamětihodnosti. „Obávám se, že po volbách žádná změna nenastane,“ doplnil skepticky s tím, že Evropa jako celek podřimuje na vavřínech bohatství, které tady vytvořily předcházející generace.

ČTĚTE DÁLE: Žena koupila ojeté auto, za dva dny ho zabavil exekutor. Stát marně hledá řešení

Velké změny v evropském hospodářství po volbách do europarlamentu neočekává ani Milan Bednář. „Vliv Evropského parlamentu na ekonomiku členských států není zase tak veliký,“ domnívá se. Volby do europarlamentu vnímá spíše jako odraz voličských nálad v konkrétních zemích.

Mladí Evropané jsou v očích Lukáše Kovandy mnohem pohodlnější než Američané. Důvodem je odlišná mentalita, kdy mladí Američané jsou pro svůj blahobyt schopní více riskovat. Kovanda zdůraznil nutnost většího podnikatelského ducha nejen v EU, ale zejména v České republice. „My místo toho vidíme v podnikatelích gaunery,“ konstatoval zklamaně ekonom.

Podle Milana Bednáře by stál celý projekt EU za zásadní přehodnocení. „Musíme přestat s násilnou integrací v EU,“ argumentoval. Jako příklad upozornil na problémy se společnou měnou. „Některé země do eurozóny nepatří,“ uvedl Bednář a poukázal jmenovitě na Řecko, Španělsko, Itálii a Portugalsko.

Green Deal je třeba pozastavit

V otázce Green Dealu se oba hosté shodli. „Je třeba volit politiky, kteří půjdou v některých věcech proti Green Dealu,“ upozornil Bednář. „Green Deal není jen energetika, ale celá řada dalších oborů včetně vzdělávání. Občané by toto měli vědět,“ doplnil vysokoškolský pedagog.

ČTĚTE DÁLE: Podle ekonoma Bednáře jsou dotace jako droga. Evropské komisi vládl komunista, říká Matesová

Kovanda varoval před ztrátou evropské konkurenceschopnosti. „V čisté energetice jsme z 80 procent závislí na Číně. A sami Číňané využívají špinavé energie,“ uvedl. „Na dluh budoucích generací posilujeme čínskou ekonomiku. Vypínáním našich jaderných elektráren sami sebe střílíme do nohy. Green Deal bych pozastavil. Putin se nám kvůli tomu směje,“ je přesvědčen.

Zároveň si někteří politici v EU podle Kovandy neuvědomují realitu. „Evropa tu není od toho, aby byla spásou světa,“ poukázal Kovanda na ambiciózní plány bruselských politiků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hůle o Milostivém létě pro dlužníky: Poslanci naletěli Válkovi, sněmovní verzi odmítáme

Tagy: