Svoboda: Harrisovou lidé vnímají jako Bidenovo „béčko". Demokraté se bojí rizika, řekl Zaorálek

Bývalí ministři zahraničí České republiky Lubomír Zaorálek (SOCDEM) a Cyril Svoboda (KDU-ČSL)

Karla Maříková, Jan Jakob, Jan Farský, Filip Turek, Cyril Svoboda, Lubomír Zaorálek

Demokraté by měli na post prezidenta nominovat někoho jiného než Kamalu Harrisovou, bude totiž stále vnímána jako béčko Joea Bidena. V pořadu 360 na CNN Prima NEWS to řekl bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). S tím souhlasil i jeho následovník Lubomír Zaorálek (SOCDEM), podle kterého v Demokratické straně panuje obava, že není před volbami dost času na vykrystalizování nového kandidáta.

Pondělní projev Kamaly Harrisové Svobodu naplnil obavami. „Měla si uvědomit, že v tu chvíli se na televizi možná dívá celý svět. Všichni chtěli vědět, jak to teď bude. Ona ale mluvila ke sportovcům, kteří budou Spojené státy reprezentovat na olympijských hrách. Vůbec nevyužila příležitosti, které se jí dostalo,“ sdělil Svoboda, podle něhož by měli demokraté nominovat někoho jiného, protože hrozí, že Harrisová bude stále vnímána pouze jako béčko Joea Bidena.

ČTĚTE TAKÉ: Biden měl i přes své problémy větší šance než Harrisová, míní expert. Očekává ostrého Trumpa

S tím souhlasil i Zaorálek. „Bylo by pravděpodobně lepší, kdyby přišel nějaký nový tým, ale domnívám se, že by to bylo nesmírně obtížné. V Demokratické straně se určitě nachází skupiny, které by se rády ucházely o to být součástí nového týmu, ale jsem přesvědčen, že tam panuje strach, aby se to celé ještě více nerozvařilo. Situace je totiž opravdu vážná,“ řekl Zaorálek, podle kterého se demokraté raději smířili s méně riskantní variantou.

Výhodu teď prý mají republikáni, protože Trumpův viceprezident pro ně představuje úžasný příběh. „Demokraté teď musí nabídnout něco úplně nového a svěžího. J. D. Vance je elegantní způsob, jak republikáni mohou oslovovat americký středozápad, kde jsou ty takzvané ‚swing states‘. Naopak Kamala Harrisová pochází z Kalifornie, a tam se vlastně o nic nehraje. Bude muset tedy zvednout nějaká vlastní témata jako fentanyl, mexické kartely a podobně,“ dodal Zaorálek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bidena zbožňuji, bez něj nemají demokraté šanci, míní zpěvačka Cher. Smutní i Streisandová

Tagy: