Biden měl i přes své problémy větší šance než Harrisová, míní expert. Očekává ostrého Trumpa

Americký prezident Joe Biden.

Michael Durčák o šancích Harrisové

Joe Biden by měl větší šance vyhrát prezidentské volby než jeho možná náhradnice Kamala Harrisová. Tak hodnotil situaci v USA publicista Michael Durčák ve vysílání CNN Prima NEWS. Americký prezident v neděli večer oznámil, že letos na podzim už nebude mandát obhajovat. Demokraté nyní řeší, koho místo Bidena postaví proti Donaldu Trumpovi. Sám Biden podpořil svoji současnou viceprezidentku Harrisovou. Durčák nicméně upozornil na její slabiny.

„Myslím, že Joe Biden by měl větší šance vyhrát volby než Kamala Harrisová. Demokratická strana udělala chybu, že v roce 2016 upřednostnila Hillary Clintonovou před Joem Bidenem. Připomeňme, že Biden byl Obamův viceprezident, Hillary pak ty volby (s Trumpem) prohrála,“ připomněl Durčák ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bidenovo odstoupení? Je to hrdina, moudré a nelehké rozhodnutí, hodnotí Fiala či Rakušan

Biden své rozhodnutí neúčastnit se podzimních voleb a neobhajovat funkci prezidenta oznámil v neděli večer. Již 81letý šéf Bílého domu má za sebou kampaň plnou nepovedených vystoupení, při nichž často působil zmateně, odpovídal nesrozumitelně a pletl jména.

V uplynulých dnech se čím dál častěji objevovaly zprávy, že nynější americká hlava státu a plánovaný nominant do podzimního volebního klání odstoupí ještě do konce týdne. Na Bidena podle dostupných informací tlačily i nejvlivnější stranické špičky v čele s bývalou šéfkou dolní komory Kongresu Nancy Pelosiovou.

Demokraté nyní řeší, koho místo něj postaví. Sám Biden podpořil svoji současnou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Durčák je přesto přesvědčen, že by demokraté měli větší šanci s Bidenem v čele – i přes jeho problémy – než s Harrisovou.

„Joe Biden byl skutečně konsenzuální kandidát, kterého většina Ameriky podpořila. Když se podíváte na průzkumy, zjistíte, že Harrisová je výrazně nepopulárnější než Biden,“ dodal. Ostatně i sám Donald Trump v reakci pro CNN předpověděl, že současnou viceprezidentku prý porazí snáze než Bidena.

„Trump na ni bude ostrý, především kvůli tomu, že Kamala Harrisová není dobrá debatérka. To se ukázalo už před čtyřmi lety, kdy byla v duelech s Mikem Pencem, tehdejším viceprezidentem Trumpa. Debaty drtivě prohrála. Myslím, že teď to nebude lepší. Donald Trump je naopak zkušený debatér, ostatně i politik,“ doplnil Durčák.

Harrisová již uvedla, že bude usilovat o prezidentskou nominaci Demokratické strany. Udělá prý vše, co bude v jejích silách, aby  Trumpa porazila. Prezidentu Bidenovi poděkovala za podporu a jeho rozhodnutí označila za vlastenecké.

ČTĚTE TAKÉ: Harrisová ve volbách? Obávám se podprahového sexismu a nechutných útoků, říká amerikanista

Tagy:
politika Joe Biden volby USA Donald Trump Michael Durčák Kamala Harrisová šance Americké volby 2024