Zrno: Na Ukrajině o všem rozhoduje Zelenskyj a spol. Ministři jsou reálně jen jeho úředníci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summitu ve Vilniusu (11. 4. 2024).

ZPRÁVY PLUS (249)

O veškerém dění na Ukrajině se rozhoduje v úzkém kruhu okolo prezidenta Volodymyra Zelenského, tamní vláda vykonává spíše úřednickou práci. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl Matyáš Zrno, reportér a vedoucí zahraniční redakce. Zmínil také poznámky nyní již bývalého ministra zahraničí Dmytra Kuleby, které souvisely s citlivým historickým kontextem ukrajinsko-polských vztahů a které v Polsku vyvolaly negativní ohlasy.

Podle Zrna není možné nahlédnout přímo do „střev ukrajinské politiky“. „Vše se rozhoduje v úzkém kruhu kolem prezidenta, který je klíčovou postavou, což je umocněno probíhající válkou. Vládu je možné vnímat spíše jako úředníky vykonávající pokyny kanceláře hlavy státu,“ přiblížil novinář.

K TÉMATU: Rusko bude podporovat Harrisovou, Trump nás zasypal sankcemi, prohlásil Putin

Napjatou politickou situaci na Ukrajině umocnila série zářijových demisí zahrnující i tu šéfa diplomacie Dmytra Kuleby. Jeho žádost přijal parlament ve čtvrtek dopoledne.

Kuleba neměl k hlavě státu z vrcholných politiků nejblíže, popisoval Zrno. „Je kariérním diplomatem, ale vzhledem k tomu, že jde o jeden z klíčových resortů, si nějaký vztah se Zelenským přece jen vybudoval,“ připomněl v pořadu Zprávy Plus.

Změny na ministerských postech vnímá ukrajinista Petr Kalina jako politicky „kosmetické“. „Zatím to vypadá na rošádu, která by měla – jak říkal sám Zelenskyj – přinést nový impulz a energii do tamní politické sféry,“ poznamenal expert.

Ten připomněl i složité vztahy Ukrajiny s Polskem. „Docházelo k bojům o různá etnicky smíšená území. Když se nyní exhumovaly ostatky Poláků, které zabili ukrajinští nacionalisté ve Volyni (oblast spadající dnes pod Ukrajinu, pozn. red.), Kuleba měl poznámky, které v Polsku vnímají jako nevhodné,“ popsal Zrno.

Exministr zahraničí totiž v souvislosti s tím srovnával masakr polského obyvatelstva na Volyni s poválečným vystěhováním Ukrajinců z oblastí na jihovýchodě Polska, které vešlo do historie jako operace Visla. „Dokonce během toho pronesl, že šlo o odsun z ‚ukrajinských‘ území, což mínil ve významu etnické příslušnosti,“ dodal vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS s tím, že taková slova vyvolala v Polsku rozhořčení.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinci proti okupantům použili směs, která dokáže propálit i ocel

Tagy:
Polsko Ukrajina rezignace diplomacie ministr zahraničí ukrajinista Volyň Matyáš Zrno Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Dmytro Ivanovyč Kuleba Volyně ruská invaze na Ukrajinu Petr Kalina Volyňský masakr