CNN: Tajnou zbraň Ukrajinců okusili i Rusové v Bachmutu. Je na prioritní cíle, říká velitel

Tajná bomba pomohla svrhnout dům v Bachmutu s ruskými vojáky uvnitř

Zbraně, vojenské vybavení, ale také dovednosti. Ukrajinským jednotkám už několik měsíců pomáhá v boji proti okupantům řada spojenců. Předávají jim nejen zbraně, ale také své know-how. Třeba o tom, jak vyrobit domácí bombu.

„Na tyto baterie působí chlad. Takže po třech nebo čtyřech dnech v mrazu, pokud je necháte venku nebo pokud nemáte topení, vydrží pravděpodobně tři týdny,“ popisuje ve své reportáži reportér CNN Nic Robertson.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinský tank vyčistil zákop plný okupantů. Kyjev zveřejnil brutální záběry z úderu

Ukrajinští vojáci dostávají lekci o tajné výrobě bomb. Britští specialisté na výbušniny a boj proti povstalcům předávají vojákům, kteří se již dobře orientují v běžném boji na frontě, mnohaleté know-how. „Jak někoho zabít, vyhodit do povětří majetek. Ukazujeme, jak se to dělá,“ říká jeden z instruktorů.

Nejde o obyčejné bomby. Jsou to tajné zbraně v ukrajinském tajném arzenálu, které slouží k zabíjení Rusů na ukrajinské půdě. „Pokud máme cíl s vysokou prioritou, samozřejmě proti němu použijeme toto vybavení,“ popisuje důstojník ukrajinské armády s přezdívkou Skif.

Nejde jen o jednotlivé cíle, podobná technika, která je již ve velmi zkušených ukrajinských rukou, byla nedávno použita ke svržení budovy na desítky ruských vojáků v Bachmutu. „Toto vybavení se používá k ničení nepřítele. Používáme ho k výrobě výbušných zařízení, která můžeme použít na zemi, na bojišti nebo ve vzduchu jako munici pro bezpilotní letouny,“ vysvětluje Skif.

Ale nejsou to jen dovednosti a techniky, které britští experti přinášejí. Ukazují, co je potřeba při tajných operacích. Jsou to také komponenty bomb. Sofistikované spínače, specializované mikročipy, brýle pro noční vidění, tajná monitorovací zařízení, dokonce i 3D tiskárny. Některé z nich se dají poměrně snadno koupit mimo Ukrajinu. Jsou velmi žádané, protože zdejší jednotky závodí s Rusy o čas a dostat je přes partnery NATO prostě trvá příliš dlouho.

Ukrajinská armáda stále potřebuje velkou pomoc. I po více než roce války je i ta nejskromnější nabídka pomocné ruky vděčně přijímána. „Je těžké tuto pomoc měřit slovy nebo čísly, protože je to pro nás velká morální podpora, jde přímo do našich srdcí a jsme za ni velmi, velmi vděční,“ děkuje Skif.

Tagy: