Hostomský: Zavírání škol byl největší prohřešek pandemie. Mrzí mě postoj nové vlády

Zdeněk Hostomský

Co Čech, to politik! Superdebata hvězd pandemie (130)

Biochemik Zdeněk Hostomský ve speciálním vydání pořadu Co Čech, to politik! zdůraznil, že zavírání škol po celém světě bylo největším prohřeškem pandemie. Řada dětí, a to v Česku i v zahraničí, se z toho podle něj bude dlouho vzpamatovávat.

Podle Hostomského odstartovala vlnu zavírání škol po celém světě jediná vědecká studie, která ale později nebyla nikým potvrzená. „Byla to vědecká hypotéza, podle které měly být školy semeništěm nákazy. Ta studie napáchala řadu škod,“ řekl biochemik v superdebatě.

Podle něj na uzavření škol doplatily děti nejen v Česku, ale i v zahraničí. „Například v USA řada dětí dostává ve škole i jídlo. Zavírání škol byl největší prohřešek celé této epidemie, proto mě mrzí postoj nové vlády, která se k tomu začíná vracet,“ kritizoval Hostomský.

Nepříznivé dopady rozhodnutí zavřít školy vnímal v debatě na CNN Prima NEWS také exministr zdravotnictví Roman Prymula.

„Dopady zavřeného školství tady jednoznačně jsou. Společnost je polarizovaná, tloustneme, omezili jsme sportovní aktivity. Řada chronicky nemocných se z obav z covidu dlouho nepodívala do zdravotnických zařízení a následky se teď budou obtížně řešit,“ sdělil epidemiolog.

Prymula se v debatě také krátce zmínil o citlivém tématu, jakým je očkování dětí. Podle něj by se měla nejdřív dokončit vakcinace rizikových skupin, s očkováním dětí by počkal.

Již dříve epidemiolog ve vysílání CNN Prima NEWS odpověděl na otázku, zda ponechat opatření, která rozdělují práva neočkovaných a očkovaných. Kdysi podle něj tyto restrikce smysl měly. „V určité době to správné bylo, teď se to mezi těmito skupinami z hlediska nákazy začíná srovnávat,“ vysvětlil.

Tagy: