Těhotná mladá maminka podlehla covidu. Mohla žít, kdyby byla očkovaná, smutní otec

Těhotná Sadie Exleyová podlehla covidu.

Mladá maminka z Velké Británie podlehla covidu

Tragický příběh se odehrál ve Velké Británii. Těhotná Sadie Exleyová z Wakefieldu nezvládla boj s koronavirem, lékařům se podařilo zachránit císařským řezem alespoň její dítě. Kdyby ale byla 24letá žena proti covidu naočkovaná, mohla přežít, je přesvědčen její otec. To potvrdili i lékaři. O odstrašujícím případu informují zahraniční weby.

Podle otce čtyřiadvacetileté Sadie bylo její těhotenství „bezproblémové“, neměla žádné komplikace, dokud náhle nezačala trpět migrénami a bolestmi na hrudi. O případu informoval například britský web Mirror.

Po vyšetřeních v nemocnici Pinderfields ve Wakefieldu v říjnu tohoto roku však byla dvojnásobné mamince diagnostikována krevní sraženina v plicích. Tehdy ji doktoři propustili do domácí léčby.

Její stav se ale zhoršil poté, co koncem listopadu chytila covid. O týden později ji záchranáři převezli do nemocnice v Leedsu, když ochrnula na jednu stranu těla. Později ji dokonce museli přesunout na jednotku intenzivní péče.

„Dozvěděl jsem se to po telefonu, byla to naprostá panika. Jel jsem rovnou do nemocnice. Nevím, jak popsat, co jsem cítil. Několik dní jsem nejedl, jen jsem čekal, jestli se uzdraví,“ popsal otec Sadie David Exley.

Vakcína Sadie mohla zachránit život

V nemocnici však 3. prosince mladá maminka nemoci podlehla, a to na následky krvácení do mozku. Lékařům se podařilo zachránit císařským řezem jejího syna Elliota, který přišel na svět ve 29. týdnu a vážil dva kilogramy. „Snažili se ji zachránit, ale bylo jasné, že jsme Sadie ztratili,“ uvedl Exley.

Ten řekl deníku Liverpool Echo, že jeho dcera plánovala podstoupit očkování v okamžiku, kdy na něj měla nárok, ale někdo ji přesvědčil, aby to nedělala. Lékaři potvrdili, že očkování jí mohlo zachránit život.

I podle českých odborníků je ale očkování pro těhotné ženy bezpečné. „Podle dostupných dat je vakcinace v těhotenství imunogenní a účinná. Prospěch z očkování pro gravidní ženy výrazně převyšuje teoretické riziko vakcinace. Očkovat je možné v kterémkoli stadiu gravidity,“ uvádí se například na stránkách České vakcinologické společnosti. Pro těhotné ženy doporučuje společnost zejména použití mRNA vakcín.

Tagy: