Rozhovor s Putinem byl otevřený i tvrdý. Žádná přátelská návštěva, tvrdí rakouský kancléř

Rakouský ministr vnitra Karl Nehammer (foto: Profimedia)

Rakouský kancléř jednal s Putinem

Rakouský kancléř Karl Nehammer označil svůj pondělní rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem za „velmi přímý, otevřený a tvrdý“. „Nebyla to žádná přátelská návštěva,“ dodal podle rakouské tiskové agentury APA po schůzce se šéfem Kremlu. Šlo o první osobní setkání vedoucího představitele jedné z členských zemí Evropské unie s Putinem od zahájení ruské agrese na Ukrajině. Schůzka se konala v Putinově rezidenci v obci Novo-Ogarjovo.

Podrobnosti o jednání zatím nejsou známé. Nicméně Nehammer měl v úmyslu hovořit o válce na Ukrajině, a to podle APA včetně válečných zločinů spáchaných během ruské agrese. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že na závěr jednání, konaného na žádost rakouské strany za zavřenými dveřmi, se nepočítá s prohlášeními. Nicméně Nehammer podle zdroje agentury TASS plánuje učinit prohlášení pro mezinárodní média prostřednictvím videospojení z rakouské ambasády v Moskvě.

Nehammer před cestou do Ruska, která se setkala v některých unijních zemích i v Rakousku s kritikou, ujistil, že nehodlá být při setkání vůči Putinovi „morálně neutrální“. Připustil, že se jedná o „riskantní misi“, která ale může poskytnout možnost vytvořit „most pro jednání“.

Za kancléře se v pondělí postavil šéf rakouské diplomacie Alexander Schallenberg se slovy, že je dobré Putinovi osobně připomenout, že válku prohrál. Setkání svého rakouského protějšku s Putinem podle agentury Reuters uvítal německý kancléř Olaf Scholz s odůvodněním, že podporuje jakékoli diplomatické snahy o ukončení války na Ukrajině.

Peskov podle agentury TASS po zahájení rozhovoru potvrdil, že hlavním tématem bude „stav věcí kolem Ukrajiny, ale na druhé straně i otázky související s dodávkami plynu“. „Nelze vyloučit ani tuto diskusi, protože toto téma je pro rakouskou stranu velmi, velmi aktuální,“ poznamenal kremelský mluvčí.

Evropská unie nyní diskutuje o tom, zda mezi sankce přijímané vůči Rusku kvůli agresi na Ukrajině zařadit embargo na dovoz ruského plynu a ropy. Jednotný názor na to však v EU nepanuje. Mezi země, které se tohoto kroku obávají, patří právě například Rakousko.

Tagy: