Tenista Djokovič nesmí do Austrálie tři roky. Vrátit by se ale mohl dříve díky výjimce

Djokovič byl na tři roky vyhoštěn z Austrálie

Tenisová hvězda Novak Djokovič by se po vyhoštění mohla vrátit do Austrálie dříve než za tři roky. Podle premiéra země Scotta Morrisona by k tomu stačila výjimka, sportovec by však musel dodržet „správné okolnosti“. Čtyřiatřicetiletý hráč dostal zákaz vstupu do země poté, co usiloval o možnost obhajovat titul na Australian Open bez povinného očkování.

(Zákaz) sice platí po dobu tří let, ale existuje možnost, aby se za správných okolností vrátil. To by se v danou chvíli zvážilo,“ řekl v pondělním rozhovoru pro australskou rozhlasovou stanici 2GB Scott Morrison.

Nejlepší mužský hráč u federálního soudu usiloval o možnost obhajovat titul na Australian Open, kde měl jako odpůrce vakcinace původně startovat díky výjimce z povinného očkování proti koronaviru po prodělání nemoci.

Favorit turnaje už odletěl

Právě zmíněná výjimka v australských zákonech by Djokovičovi mohla umožnit, aby se příští rok turnaje Australian Open zúčastnil, informuje web BBC. Letos si ale na prestižním turnaji nezahraje. Jen pár hodin poté, co australský soud definitivně potvrdil zrušení víza, tenista nasedl do letadla.

Djokovičovo vízum bylo poprvé zrušeno 6. ledna, tedy krátce po jeho příjezdu do Melbourne. Tehdy australské úřady uvedly, že tenista „neposkytl náležité důkazy“, aby mohl získat výjimku z očkování. V pondělí dal ale tenistovi za pravdu australský soud.

Stalo se tak kvůli procesnímu pochybení imigračních úředníků. Od té doby se čekalo na vyjádření ministra Alexe Hawkea, který 20násobnému granslamovému šampionovi nakonec vízum znovu odebral. Dalšího zvratu už se Djokovič nedočkal.

Tagy: