Teplo, fotbal i zdravotní péče. Takhle se žije ruským zajatcům, ukázali Ukrajinci

Ukrajinská strana zveřejnila fotografie ze zajateckého tábora, kde mají pobývat ruští vojáci. Kyjev tím chce dokázat, že dodržuje ženevské konvence a že se údajně chová k válečným zajatcům mnohem lépe než Rusové. Snímky sdílel na sociálních sítích ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec.

OSN v polovině března publikovala zprávu, ve které upozornila, že Rusové ve velkém mučí ukrajinské zajatce. Také Kyjev ale čelí podezření, že se k ruským vojákům nechová vždy úplně příkladně.

„I když zpráva odhalila zločiny páchané oběma stranami, komise OSN si všímá, že jejich rozsah je nesrovnatelný. Rusové kradou, mučí, znásilňují a zabíjejí masově a systematicky, zatímco obvinění vznesená proti Ukrajině se vztahují jen k jednotlivým případům,“ uvedla agentura Unian s odvoláním na vyšetřování Organizace spojených národů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Protiútok Ukrajiny je na spadnutí. Okupanti už panikaří, tvrdí expert. Zmínil tři slabá místa

Aby ale Kyjev předešel spekulacím, rozhodl se sám odhalit podmínky, v jakých ruští zajatci žijí. Třebaže snímky, které sdílel na sociálních sítích ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec, zachycují podmínky jen v jednom zajateckém táboře.

У відповідь на доповідь щодо поводження з військовополоненими, яку оприлюднила Моніторингова місія ООН з прав людини /...

Posted by Дмитро Лубінець on Tuesday, March 28, 2023

Hrají si fotbal

Fotografie mají dokazovat, že Ukrajinci dodržují ženevské konvence a umožňují ruským vězňům přežívat v důstojných podmínkách. Rusové v táboře na neznámém místě údajně žijí v teple, mají dostatek jídla a dokonce i přístup ke zdravotní péči.

Ve volném čase mohou prý ruští zajatci hrát fotbal, dívat se na zprávy nebo komunikovat se svými příbuznými.

„Upozorňuji, že novináři ze zahraničních médií mají volný přístup do tábora, a to na základě souhlasu ministerstva spravedlnosti,“ prohlásil Lubinec, podle kterého novináři dokonce i ochutnali jídlo, které dostávají ruští zajatci.

Ukrajinský ombudman si postěžoval, že Rusové takový respekt ukrajinským zajatcům rozhodně nedopřávají.

„Ukrajinští zajatci nemají ani právo komunikovat se svými příbuznými. To Ukrajina dodržuje ženevské konvence, mezinárodní právo a je otevřená mezinárodním organizacím,“ sdělil ombudsman.

Tagy: