Děs, hlad a samota, mělo to být jinak. Ukrajinský voják popsal reportérovi CNN realitu války

Vedle devastace země, ztrát na životech a nezměrném utrpení civilního obyvatelstva se válka na Ukrajině negativně podepisuje i na duševním zdraví vojáků. Ti nejvíce otřesení se zotavují v rehabilitačním centru nedaleko Kyjeva. Jedním z nich je i jednadvacetiletý voják s krycím jménem Akula (Žralok), jenž měl o ozbrojeném konfliktu před narukováním odlišné představy. Reportérovi CNN popsal realitu války, která je podle něj děsivá, studená, hladová a osamělá.

Mladý Akula byl připraven bránit svůj národ a do války se přihlásil hned první ráno ruské invaze. Na začátku konfliktu prý necítil jeho tíhu, ale později ho velení poslalo na východní frontu. „Bylo to nejtěžší období v mém životě. Slovy to nejde popsat,“ svěřil se reportérovi CNN Davidu McKenziemu.

K TÉMATU: Dálnice do pekla. Sebevražedný dron zlikvidoval ruské obrněnce i s vojáky, ukazuje video

Příběh mladíka, plný bolesti a zkázy, je podobný jako u dalších tisíců ukrajinských vojáků. Dnes se po utrpění těžkých otřesů mozku při dělostřeleckých a raketových úderech léčí s posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD) na oddělení duševního zdraví v rehabilitačním centru Forest Glade poblíž Kyjeva.

„Upřímně řečeno, takovou jsem válku nečekal. Myslel jsem si, že všechno bude jinak,“ vysvětlil novináři. „Kluci, kteří tu jsou od začátku, to nevydrží věčně. Chci jen, aby to lidé jasně pochopili,“ zhodnotil psychický stav svých spolubojovníků. Sám uznává, že ještě není fyzicky ani duševně připraven na návrat na frontu, kam ho velitelé mohou poslat už za pár dnů. Zároveň je však odhodlaný k obraně své země: „Je to moje práce a já ji musím udělat. Kdo jiný, když ne my.“

Jóga proti nočním můrám

Vojáci se v rehabilitačním centru mohou léčit až měsíc. Nejtěžší rozhodnutí je právě poslat je zpátky do boje, a tím pádem možná na smrt. „Nejdůležitější teď je, aby zůstali naživu. Po válce jim pomůžeme se zotavením a socializací v této zemi. Teď by se ale měl do války zapojit každý slušný muž, mladý i starý. Jejich úkolem je zachránit Ukrajinu,“ sdělila reportérům Ksenija Voznicynová, vedoucí oddělení duševního zdraví.

Centrum nabízí svým pacientům běžnou medicínskou léčbu i alternativní metody terapie, jako jógu či akupunkturu, píše agentura AP. Ty pomáhají vojákům s různými diagnózami včetně PTSD. Kvůli hrůzám válečného konfliktu se po jeho ukončení bude zřejmě s touto poruchou muset vypořádat velká část ukrajinské populace. S řešením symptomů jako noční můry, podrážděnost či extrémní emocionální reakce mohou pomoci podpora blízkých, medikace či terapie, uvádí portál Psychiatry.

Tagy: