Které profese nahradí umělá inteligence? AI odpověděla expertům, přinesla vlastní prognózu

Odborníci se ve vysílání zeptali na prognózu pracovního trhu umělé inteligence.

Co na to vaše peněženka (43)

Kterým profesím zvoní hrana? Lidé začnou s rozmachem umělé inteligence (AI) dělat kreativnější práci, repetitivní úkoly se zautomatizují, řekl vedoucí pracovní skupiny České asociace umělé inteligence Alexander Bruna v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Podle odborníka Jana Romportla zanikne spousta profesí, umělá inteligence je totiž téměř ve všem lepší než člověk. Experti se ve vysílání zeptali na prognózu pracovního trhu přímo AI.

Bílé límečky – administrativní pracovníci, manažeři, auditoři, ale i scenáristé, spisovatelé nebo dabéři. Tato povolání nejspíš v brzké budoucnosti nahradí umělá inteligence. „Lidé, kteří dělají kancelářskou práci, by se měli začít vzdělávat a zajímat se o to, co nástroje AI umí a jak jim v práci mohou pomoct,“ řekl Bruna.

ČTĚTE TAKÉ: Chci mír, řekla umělá inteligence a odpálila v simulátoru atomovku. Šokovaní vědci to nechápou

„Řekl bych, že velké množství bílolímečkových profesí jednoznačně úplně zanikne. Některá místa sice vzniknou, ale rozhodně jich nebude tolik,“ uvedl Romportl. Doplnil, že je podle něj nutné vytvořit takové fungování ekonomiky, které bude pořád přisuzovat určité hodnoty lidem. „V čem bude člověk lepší než AI, když je vlastně AI lepší úplně ve všem? V jediné věci, a to být člověkem,“ řekl.

Vývoj umělé inteligence je podle odborníků ve fázi, kdy člověk už není schopen stoprocentně rozlišit práci AI od té lidské, což přináší spoustu problémů. Například internetový obchod Amazon stáhl z nabídky knihy o rakovině britského krále Karla III. kvůli obavám, že je napsala umělá inteligence, informovala zahraniční média. Jedna z knížek totiž vyšla 5. února, tedy přímo v den, kdy Buckinghamský palác oznámil panovníkovo onemocnění.

Současná situace se navíc podle Romportla nedá srovnávat s různými historickými analogiemi, jak se to často děje. „Nikdy v historii lidstva nevznikl nebiologický systém schopný lidských kognitivních schopností, nikdy jsme nevytvořili přemýšlející a jednající systém, vždy to bylo něco například mechanického nebo automatizovaného,“ vysvětlil. Ačkoliv prý průmyslová revoluce člověku částečně ulehčila manuální práci, stále byl potřeba lidský mozek a rozpoznávací schopnosti, které teď umělá inteligence nahrazuje.

A jak vidí budoucnost pracovního trhu přímo AI, která ji má nejvíc ovlivnit? „Transformace se nejvíce dotkne pozic, které zahrnují rutinní a opakující se úkoly, jako jsou administrativní práce, účetnictví, ale také sektory jako výroba a doprava. Zvláštní pozornost je také na pozicích v oblastech, kde AI může výrazně zlepšit efektivitu a přesnost, například v analýze dat a zákaznickém servisu. Nicméně AI také přináší nové příležitosti pro vytváření pracovních míst, zejména v oblastech vývoje AI, správy dat a etiky AI,“ prozradila svou prognózu umělá inteligence.

Tagy:
umělá inteligence práce Co na to vaše peněženka Jan Romportl Alexander Bruna